Witam, chce zainstalować ponownie grę z 2002 roku na Windows 7. Instalacja gry jest 16 bitowa i pokazuje się informacja że nie można zaintalować bo nie ma zgodności. Najśmiejsze jest to że wcześniej udało mi się zainstalować ta gre bez żadnych problemów. Dodam ze sprawdzałem wszystkie ustawienia kompatybilności.
Jeśli to gra pod Win, to Dosbox nie za dużo pomoże.
Jaki to Win 7? Bo 16-bitowe aplikacje obsługuje wersja 32 bit, w 64 bit, jeśli dobrze kojarzę, tego już nie ma. Czy od czasu jak udało Ci się tą aplikację wcześniej zainstalować, to zmieniałeś system?
Windows 7 Home Premium. Nie, nie zmianiałem. Musiałem mieć jakiś sposób, ale teraz zupełnie nie pamiętam jak to zrobiłem…
p.s chodzi o tą grę…
Jest jeszcze coś takiego jak XP Mode do Windows 7 - to taka maszyna wirtualna zintegrowana z systemem:
https://www.microsoft.com/pl-PL/download/details.aspx?id=8002
Może w czymś pomóc, ale nie działa na Windows 7 Home.
A skąd pomysł, że to aplikacja 16 bitowa? Jak z 2001 roku to raczej 32 bit.
Tak jak przedmówca napisał, to jest raczej aplikacja 32 bitowa, z racji chociażby tego, że wymaga 64 MB Ram (maksymalna ilość pamięci ram w 16 bitach wynosi chyba 64KB) i wymaga pentiuma 2 który jest 32 bitowy(lecz posiada obsługę 16 bitowych instrukcji).
Z racji tego, że kolejne windowsy z czasem coraz bardziej porzucają starsze programy, to polecałbym na maszynie wirtualnej, lub zwykłym sprzęcie zainstalować Linuxa z wine, który dużo lepiej wspiera starsze gry.
Hej, okazało się, że tej wersji gry którą mam na płycie faktycznie nie da się uruchomić. Przypomniało mi się, że ściągnąłem wersję tej gry która musi być jakoś dopasowana pod nowsze windowsy. Otóż działa, gdyby ktoś był zainteresowany prośba o kontakt na pw.
Bardzo proszę o informację jak to zrobiłeś. Ja próbowałem wszystkiego … Wirtualna maszyna VirtualBox . Nie odpala ta gra na 64 bit.
hej, może macie pomysł - szukam gdzie zapisywane są save do tej gry - wg tej stronki powinny być w folderze gry - games - jednak jest tam zupełnie pusto - oznaczyłem również żeby pokazywało pliki ukryte
https://www.pcgamingwiki.com/wiki/The_F.A._Premier_League_Manager_2002#cite_note-gamedir-5
Jak gra się włącza to na pustym save można by zrobić zapis i szukać plików z datą utworzenia/modyfikacji z tej godziny.
Jak piąte przez dziesiąte pamiętasz daty starszych sejwów to można podobnie przeszukać cały dzień (jakby gra błędnie wykrywała strefę czasową).