Instalacja KALI obok Windows 11

Czesc witam wszystkich.
Od 9 do teraz probuje wgrac system na oddzielna partycje zeby przy starcie mozna wybrac.
Mam juz zainstalowaniego c:\ windowsa 11. NTFS
Mam z kali.org iso.

Tworze czy ultra iso wyskakuje: Przy instalacji jak mam rozruch w usb. Od razu sie pojawia.

Ok.

Wiec rufuz do bootowania:
Tu inne zdjecia.
To pojawia sie jak wybiore w rufusie NTFS a jak FAT32 to samo co na 1 zdjeciu.

Hm dalej zdjecia co opcji programrau:

Wszystkie dostepne opcje zadna nie dziala.
Najgorsze ze taki obraz fat32 5min i wypalone, a ntfs 2 godziny mi mieli a i tak kibel.

Ten blad 26 chyba chodzi o dlugosc nazwy ze za dluga nie mam pojecia jak i gdzie to zmienic.
Czy bez obrazie iso czy juz po botowaniu.
Jesli ktos ma propozycje.
Bylo by.
Wiece info pytac.
Mam bios nie mam tego graficznego i z obsluga mychy.
Jesli jakies jeszcze inne dane to pytac.
Problem jest taki ze nie mam mozliwosc korzystania z opcji biosu bo akurat przycisk do jego wymuszenia padl. Te zapory wylaczylem, itp.
Nie mam antywirusa,

Obecnie tak teraz ustawilem:

I tak przy rozruchu pojawi sie:

Da rade wgrac naa to co jest?
Moglbym zapytac dla czego.

Dysk fizyczny INTEL SSDPEKNW512G8H (512 GB, PCI-E 3.0 x4)

„Security Violation” odnosi się do Secure Boot.
Wyłącz tą funkcję w BIOS, bo inaczej nie uruchomisz nic innego poza instalatorem Windows z pendrive :stuck_out_tongue:

1. Wejdź do BIOS-u
    • Wyłącz komputer.
    • Włącz go i natychmiast naciskaj klawisz Esc, a następnie w menu, które się pojawi, wybierz klawisz F10, aby wejść do ustawień BIOS.
  2. Znajdź opcję Secure Boot
    • Przejdź do zakładki Boot Options lub Security (w zależności od wersji BIOS-u).
    • Znajdź opcję Secure Boot.
  3. Wyłącz Secure Boot
    • Wybierz opcję Secure Boot i naciśnij Enter.
    • Zmień ustawienie z Enabled na Disabled.
  4. Jeśli opcja Secure Boot jest niedostępna (wyszarzona)
    • Przejdź do zakładki Security i wybierz Restore Security Settings to Factory Defaults.
    • Potwierdź przy pomocy kodu wyświetlanego na ekranie.
    • Po przywróceniu ustawień fabrycznych wróć do opcji Secure Boot i spróbuj ponownie ją wyłączyć.
  5. Zapisz zmiany i wyjdź z BIOS-u
    • Naciśnij F10, aby zapisać zmiany i wyjść.
    • Potwierdź zapisanie ustawień.

Pamiętaj, że w lapkach HP najprawdopodobniej po zapisaniu zmian, jak komputer uruchomi się ponownie, to trzeba będzie przepisać z ekranu wyświetlane cyfry i je ENTEREM zatwierdzić.

Jak Ci przycisk padł akurat do wejścia do BIOS to podłącz klawiaturę zewnętrzną i spróbuj wejść.
Alternatywnie możesz trzymać cały czas klawisz SHIFT i kliknąć w Windows „Uruchom ponownie” powinno uruchomić się menu z Windows i spod niego można przejść zazwyczaj do BIOS.

Jak już na tym etapie masz problem i nie mówił Ci nic ten komunikat, to przy instalacji Kali Linuxa uważaj, abyś nie uszkodził sobie Windows.
Najlepiej zobacz sobie wcześniej filmiki na Youtube, jak zainstalować ten system w dualboot z windows’em.

Możesz też wesprzeć się AI (np. Gemini 2.5 Pro), żeby w oparciu o oficjalną dokumentację pomogł Ci go zainstalować.

1 polubienie

@Domker

Dobra. Sorry ze zawracam Ci spokojny dzień.
Wpisałem te kody z dosa i zmieniłem na te słowo angielskie. Dwa razy kod chciało.
Już więcej tam się nie logowałem. Zresetowałem.
Przyznam poradnik robi cała robotę.

Mógłbyś zwięźle, krótko streścić, w paru znakach, znaczenie tej ikony:
Przecież. Bios jest tak jak powinien być?
2

To może być błąd Microsoftu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3868585.html

@krystian3w

Być może bad jakis.
Lecz to pojawilo sie od kiedy ustawilem tak biosa jak tajemniczy kolega chcial.
Wolalem sie zapytac czy mam sie bac czy co.
Skoro on to tam mi ustawil.

Chyba zle nie chcial.

Generalna zasada jest taka.

1. Wyłaczasz „Secure Boot”
  2. Instalujesz linuxa
  3. Znajdujesz artykuł o tym jak podpisać jądro i te podpisy zapisać w odpowiednim miejscu w BIOSIE.
  4. Włączasz „Secure Boot” i wszystko razem pięknie gra.

Wszystko pięknie gra dopóki nie wpadniesz na pomysł by zaktualizować jądro. Jeżeli masz dystrybucję która ma obsługę pakietów to zwyczajnie dociągasz nowsze jądro z dystrybucji. Zarządca pakietów robi czary podczas instalacji i wszystko dalej śmiga „samo”.

Niestety nie orientuję się jak Kali radzi sobie z codziennym zarządzaniem pakietami, w tym pakietami zawierającymi jądro. To musisz samodzielnie doczytać.