Instalacja KALI obok Windows 11

Czesc witam wszystkich.
Od 9 do teraz probuje wgrac system na oddzielna partycje zeby przy starcie mozna wybrac.
Mam juz zainstalowaniego c:\ windowsa 11. NTFS
Mam z kali.org iso.

Tworze czy ultra iso wyskakuje: Przy instalacji jak mam rozruch w usb. Od razu sie pojawia.

Ok.

Wiec rufuz do bootowania:
Tu inne zdjecia.
To pojawia sie jak wybiore w rufusie NTFS a jak FAT32 to samo co na 1 zdjeciu.

Hm dalej zdjecia co opcji programrau:

Wszystkie dostepne opcje zadna nie dziala.
Najgorsze ze taki obraz fat32 5min i wypalone, a ntfs 2 godziny mi mieli a i tak kibel.

Ten blad 26 chyba chodzi o dlugosc nazwy ze za dluga nie mam pojecia jak i gdzie to zmienic.
Czy bez obrazie iso czy juz po botowaniu.
Jesli ktos ma propozycje.
Bylo by.
Wiece info pytac.
Mam bios nie mam tego graficznego i z obsluga mychy.
Jesli jakies jeszcze inne dane to pytac.
Problem jest taki ze nie mam mozliwosc korzystania z opcji biosu bo akurat przycisk do jego wymuszenia padl. Te zapory wylaczylem, itp.
Nie mam antywirusa,

Obecnie tak teraz ustawilem:

I tak przy rozruchu pojawi sie:

Da rade wgrac naa to co jest?
Moglbym zapytac dla czego.

Dysk fizyczny INTEL SSDPEKNW512G8H (512 GB, PCI-E 3.0 x4)

„Security Violation” odnosi się do Secure Boot.
Wyłącz tą funkcję w BIOS, bo inaczej nie uruchomisz nic innego poza instalatorem Windows z pendrive :stuck_out_tongue:

1. Wejdź do BIOS-u
    • Wyłącz komputer.
    • Włącz go i natychmiast naciskaj klawisz Esc, a następnie w menu, które się pojawi, wybierz klawisz F10, aby wejść do ustawień BIOS.
  2. Znajdź opcję Secure Boot
    • Przejdź do zakładki Boot Options lub Security (w zależności od wersji BIOS-u).
    • Znajdź opcję Secure Boot.
  3. Wyłącz Secure Boot
    • Wybierz opcję Secure Boot i naciśnij Enter.
    • Zmień ustawienie z Enabled na Disabled.
  4. Jeśli opcja Secure Boot jest niedostępna (wyszarzona)
    • Przejdź do zakładki Security i wybierz Restore Security Settings to Factory Defaults.
    • Potwierdź przy pomocy kodu wyświetlanego na ekranie.
    • Po przywróceniu ustawień fabrycznych wróć do opcji Secure Boot i spróbuj ponownie ją wyłączyć.
  5. Zapisz zmiany i wyjdź z BIOS-u
    • Naciśnij F10, aby zapisać zmiany i wyjść.
    • Potwierdź zapisanie ustawień.

Pamiętaj, że w lapkach HP najprawdopodobniej po zapisaniu zmian, jak komputer uruchomi się ponownie, to trzeba będzie przepisać z ekranu wyświetlane cyfry i je ENTEREM zatwierdzić.

Jak Ci przycisk padł akurat do wejścia do BIOS to podłącz klawiaturę zewnętrzną i spróbuj wejść.
Alternatywnie możesz trzymać cały czas klawisz SHIFT i kliknąć w Windows „Uruchom ponownie” powinno uruchomić się menu z Windows i spod niego można przejść zazwyczaj do BIOS.

Jak już na tym etapie masz problem i nie mówił Ci nic ten komunikat, to przy instalacji Kali Linuxa uważaj, abyś nie uszkodził sobie Windows.
Najlepiej zobacz sobie wcześniej filmiki na Youtube, jak zainstalować ten system w dualboot z windows’em.

Możesz też wesprzeć się AI (np. Gemini 2.5 Pro), żeby w oparciu o oficjalną dokumentację pomogł Ci go zainstalować.

1 polubienie

@ Domker
Lekcje widac odrobione.
Jest tak jak napisales, znasz sie na hp.
Czyli bios tak myslalem, mialem nadzieje ze jakis ominie sie bez biosa.
Ta klawiatura, Ok dzieki. Pozmieniam i dam znac.
Nie buj sie o moj system. Dane trzymam albo na poczcie albo shell, d:
Takze ze cos sie uszkdodz, chyba nie problem wgrac nowy sysytem.
Tu i tak nic nie ma.
Jeszzcze raz dziekuje. Dzis zamowilem. To do piatku bedzie keybord.
Po alternatywnej opcji kieruje mnie do menu ktore pojawia sie przy nacisnieciu „esc” i tak trzeba f10 :frowning:
Pozdro.