Instalacja Kubuntu przez Wubi - nie da się zainstalować

Sprawa wygląda tak:

Związku że napęd DVD się zepsuł a z pendriva nie mogę skorzystać, postanowiłem zainstalować Kubuntu 10.10 przez Wubi. No więc: montuję obraz Daemon Toolsem, wbijam na zawartość tego obrazu i odpalam Wubi. Wyskakuje takie coś(posłużę się obrazkami użytkownika adamo000):

image.php?album_id=20&image_id=3212

Z tego co wiem, powinna być tutaj trzecia opcja instalacji. Ja jej nie mam. Postanowiłem nieco oszukać Wubi, więc odpaliłem ten program przed zamontowaniem obrazu z Kubuntu. Gdy wyskoczyło odpowiednie okno:

image.php?album_id=20&image_id=3217

zamontowałem obraz z Linuxem i rozpocząłem instalację. Wubi wypakowuje pliki. Gdy dochodzi do końca wypakowania, wyskakuje błąd:

'AttributeError: ‘NoneType’ object has no attribute ‘get_info’".

Zatem pytanie: o co mu chodzi i jak to rozwiązać?

A próbowałeś ściągnąć samo Wubi i wtedy zainstalować (wtedy wubi ściaga odpowiednią wersję ubuntu)

Sprawdziłeś sumy md5 obrazu?

Instaluję Linuxa na kompie, gdzie net jest rzadko więc nie uśmiecha mi wizja ściągania.

Porównałem te adresy i md5 jest całkowicie różny. To chyba jest niemożliwe by ta suma, podczas ściągania, tak się zmieniła.

Czy te md5 zmienia się co jakiś czas na stronie producenta? Bo ja ściągnąłem Kubuntu 10.10 w połowie grudnia tamtego roku(i przyznam się, nie sprawdziłem wtedy md5).

Suma md5 generowana jest dla danego obrazu jednorazowo i zawsze powinna mieć tę samą wartość (jest jednoznaczna, jeden plik nie może mieć kilku wartości md5). Jeśli obraz uległ jakiemuś (nawet najdrobniejszemu) uszkodzeniu podczas ściągania, to suma md5 pobranego pliku będzie totalnie różna od wartości na stronie (wystarczy jeden nieprawidłowy bit aby wygenerować zupełnie inną wartość). Jeśli Twój obraz na dysku ma inną wartość niż podana na stronie Kubuntu, to pobierz go jeszcze raz, gdyż masz uszkodzony obraz.

Aj… 4 Giga w plecy.

Ale co mogło być przyczyną “zepsucia” obrazu? Kubuntu dobrze się ściągało(zasysałem przez Bittorenta). Owszem, nie ciągle,ale to nie powinno robić to różnicy.

Nie jest. Kilka różnych plików, może mieć ten sam hash MD5.

No i kicha…

Ściągnąłem znowu Kubuntu wersje DVD oraz sprawdziłem sumę md5 - tym razem jest poprawna. Niestety, nadal występuje ten sam problem. Ani nie mam trzeciej opcji instalacji ani nie mogę zainstalować “drogą oszustwa(patrz pierwszy post)” bo ten sam błąd wyskakuje. Zatem moje pytanie i prośba: pomożecie?!

PS:

Czy to prawda że wubi nie współpracuje z Linuxami w wersji DVD?

Masz rację, ale jeden plik może mieć tylko jedną wartość sumy kontrolnej danego typu (generowanie dla niego sumy md5 za każdym razem da ten sam wynik, jeśli plik nie uległ zmianie). Prawdopodobieństwo napotkania kilku plików o takiej samej sumie kontrolnej jest bardzo małe, więc zazwyczaj się o tym nie wspomina (co nie znaczy, że nie jest to możliwe).

Wracając do tematu - wydaje mi się, że winny może być Daemon tools, najlepiej gdybyś mógł nagrać obraz na płytę i z niej przeprowadzić instalację, ale jeśli nie posiadasz obecnie sprawnego napędu, będzie to trudne.

Już wiem co jest przyczyną moich problemów. Wubi nie działa z wersjami DVD - pisze to na stronie owego programu. To w sumie dziwne, po co oni umieszczają Wubi w wersjach DVD skoro on nie działa?

W każdym razie: ściągnąłem Kubuntu w wersji CD i Wubi od razu zadziałał.