Tak, zdecydowana większość softu jest w menadżerze. Jak nie w podstawowym repozytorium oprogramowania, to w AUR.
VM to najlepszy wybór nie ma sensu sie bawić w Dual Boota jak możesz sobie postawić Virtualke,ja robie tak
1.Biore Ubuntu 19.04 stąd
http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/
2. Instaluje w Virtualbox ,ustawiam karte sieciową na Bridged 2 cpu i 3 gb ram
4.Instaluje w Ubuntu nx machine server
5. Dodaje skrypt uruchamiajacy VM w tle do autostartu
@echo off
if not “%minimized%”=="" goto :minimized
set minimized=true
start /min cmd /C “%~dpnx0”
goto :EOF
:minimized
cd /d “C:\Program Files\Oracle\VirtualBox”
sleep 30
start VBoxManage.exe startvm “ubuntu” --type headless
5.Umieszczam ten skrót w
C:\Users\Superkasmir\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup
I co to wszystko daje ,maszyna wirtualna uruchamia mi się podczas startu windowsa w tle czyli ja tej maszyny wirtualnej na kompie nie widze a więc nie zawala mi obszaru jakaś apka z virtualboxem.Jak chce sie połącyć do Ubuntu to robie to za pomocą nxmachine i pracuje jak na zdalnym komputerze.To jest znacznie lepsze niż dual boot bo to jest jak by sie miało 2 kompy w jednym.A w dualboot można tylko 1 mieć.Dodatkowo do tej wirtualki w nxmachine podłączam sie po jak po VNC z wielu różnych komputerów nawet z drugiego końca świata moge sie podłączyć o ile udostępnie połączenie na tym porcie na routerze do tej VMki.
Jasne, dzięki, lecz wolę mnieć Dual Boot.
Ok, przeglądarka ogarnięta. Na Chromium lepiej pracuje mi się, niż na Firefoxie.
Ustawienia dźwięku - nie wiem jak to nazwać, mają wbudowany jakiś equalizer? Potrzebuję tego.
W linuxie jest albo Alsa mixer lub pulse audio. Coś w tym stylu.
Ok. A gdzie znajdę informacje o komputerze, coś jak w Windowsie pod PPM we właściwościach w “Mój komputer”?
Zainstaluj inxi i wpisz polecenie: inxi -Fxx.
Ok, nie ma potrzeby instalowanie. w Menu znalazłem “informacje o systemie”.
Możesz też poleceniem lshw np.
lshw -class network
wyświetli szczegóły kart sieciowych
lshw -class video
wyświetli szczegóły kart grafiki
lshw -class cpu
WARNING: you should run this program as super-user.
*-cpu
product: Intel® Core™ i5-3320M CPU @ 2.60GHz
vendor: Intel Corp.
physical id: 1
bus info: cpu@0
width: 64 bits
capabilities: fpu fpu_exception wp vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx rdtscp x86-64 constant_tsc rep_good nopl xtopology nonstop_tsc cpuid tsc_known_freq pni pclmulqdq ssse3 cx16 pcid sse4_1 sse4_2 x2apic popcnt aes xsave avx rdrand hypervisor lahf_lm pti fsgsbase
WARNING: output may be incomplete or inaccurate, you should run this program as super-user.
Ok.
Większość ogarniam.
Animacje przełączania okien nie są płynne i zapewne może to wiązać się z instalacją sterownika karty graficznej, jednak takiego sterownika znaleźć nie mogę na stronie producenta.
Sterownik znajdziesz w czymś co się nazywa Menedżer Ustawień Manjaro.
Myślę że z nvidia może trochę być problem.
Radeon mam, HD 7770 GHz Edition. Pobierałem już ze strony AMD autowykrywanie sterownika, ale i to nie instaluje się.
Nic nie instaluj ze strony. To nie Windows. Wszystko masz w systemie. Sterownik dołożysz korzystając z Menedżera Ustawień.
Jak chcesz equalizer (np. dodać basu, czy coś) to jest pakiet pulseaudio-equalizer
dodający tą funkcjonalność.
W kwestii karty grafiki Radeon to nie pobieraj ze strony producenta, bo będziesz miał “czarny ekran”. (to nie windows - generyki zwykle nie działają poprawnie)
W kwestii sterowników graficznych zobacz tutaj:
i tutaj:
https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Configure_Graphics_Cards
Najlepiej jest użyć:
https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Manjaro_Settings_Manager#Hardware_Detection
Pokaż najpierw wynik polecenia z konsoli:
lspci -k | grep -A2 VGA
Jakie środowisko graficzne masz zainstalowane?
Łatwiej będzie, jak wyślę screena. Ale w jaki sposób zrobić screena i zapisać?
Zobacz czy coś się uruchomi jak wciśniesz po prostu PrintScreen, albo z terminala - potrzebny program scrot:
scrot -cd 5 ~/Pulpit/zrzut.png
Program do zrzutów ekranu był już zainstalowany.
Wyniki polecenia z konsoli.
Dlaczego VGA, a nie HDMI, skoro tak jestem podłączony?
Odpowiedz jeszcze na drugie pytanie, jakie masz DE (środowisko graficzne)?