Witam poszkuje kogoś kto ma doświadczenie i jest w stanie naprowadzić mnie jak zainstalować, linuxa przez sieć. Jak narazie wyczytałem że muszę mieć jakiś serwer, więc postawiłem debiana na maszynie wirtualnej tylko co dalej ?
Ja bym powiedział, że raczej instalator musi umieć wykryć twoją kartę sieciową i niby z siecią bezprzewodową może być cyrk.
No chyba że ty testujesz zdalną instalacje na czymś (np. z domu instalujesz na komputerze w firmie).
Tak dokładnie terminal i komputer z którego ma na niego wylądować serwer są w tej samej sieci lokalnej.
Przede wszystkim potrzebujesz serwer TFTP i PXE oraz odpowiedni instalator, który zostanie uruchomiony po poprawnym nawiązaniu połączenia z serwerem PXE. PXE pobierze instalator z serwera TFTP i rozpocznie się uruchomienie systemu. Niektóre systemy wymagają też serwera WWW, do przesyłania większych plików.
Kojarzę, że musisz odpowiednio skonfigurować serwer DHCP. DHCP (dla poprawnego działania PXE) musi podać chyba IP dla komputera, z którego ma zostać pobrany boot manager,
To też.
proponuje zapoznac sie z fog project - https://fogproject.org/
latwa instalacja - i duzo przykladow jak montowac obrazy iso (windows, linuks, obrazy live) i instalowac je w sieci lokalnej.