Czy to możliwe, żeby instalacja czystego macOS Catalina z bootowalnego pendrive na moim nowym MacBooku Pro 2019r. (i5 1,4GHz, 16GB, 128GB) trwała 4 godziny, podczas gdy na starym MacBooku Pro 2013r. identyczna instalacja trwa 30~40 minut? Zastanawiam się, czy u innych posiadaczy podobnych komputerów instalacja systemu również tyle trwa. Pendrive podłączony w obu przypadkach bezpośrednio do portu USB w komputerze. Serwis Apple twierdzi, że komputer może potrzebować tyle czasu na instalację systemu. Dlaczego nowszy model komputera o niby lepszej wydajności potrzebuje prawie ośmiokrotnie dłuższego czasu na identyczne zadanie …?
Pendrive wystarczający szybki. Poza tym specjalnie kupiłem pendrive USB-C, żeby wpiąć bezpośrednio do portu Thunderbolt w komputerze, choć potrzebny mi nie był, bo korzystam z oryginalnej Applowskiej przejściówki, która teoretycznie nie powinna nic spowalniać …
Najciekawsze jest to, że korespondowałem z serwisem wielokrotnie, bo oddałem komputer do naprawy z powodu samoczynnych restartów po których wyświetlał się komunikat „Komputer został uruchomiony ponownie z powodu problemu”. Restarty zdarzały się nieregularnie i tylko wtedy, kiedy komputer przeszedł w stan uśpienia. Wymieniono mi płytę główną, ale na pytanie o czas instalacji, które zadawałem kilkakrotnie, odpowiedź w końcu zabrzmiała: „może potrzebować tyle czasu”. Chyba mieli dość moich pytań Samochód też może spalać więcej paliwa niż powinien, tyle że nawet średnio rozgarnięty kierowca potrafi odpowiedzieć z jakiego powodu może… A może coraz nowsze modele tych jabłek zwyczajnie gniją a firma z Cupertino technologicznie się cofa i taka powinna być odpowiedź …
Trochę masz rację z cofaniem się jakości i pomysłów na sprzęt apple… polecam obejrzeć kilka filmów na YT odnośnie rozwiązań w nowych “makówkach”.
Znajomy miał taki sam problem z macbookiem o niskim bazowym taktowaniu procka. Nie wiem czy to throttling, czy instalacja systemu nie rozumiała turboboost w procku ale mac działa ok, tylko instalacja od zera trwała kilka ładnych godzin. Po instalacji pracuje na nim codziennie i nie ma żadnych problemów, wszystko działa stabilnie…
Instalacja z Pendrive powinna trwać krócej. Jednak… jeśli wymieniłeś płytę i czas instalacji jest tak długi, zastanawiałbym się, czy aby usterka napewno została usunięta. Instalacja macOS może się bardzo wydłużyć w przypadku różnych problemów sprzętowych, gdy komputer się stara, ale coś mu nie gra.
Raczej coś jest nie tak, skoro na podobnym sprzęcie Della Windows instaluje się w przedziale 10 - 20 minut.
Miałem okazję korzystać z działu wsparcia Apple, sorry ale tak nieprofesjonalnego działu jeszcze nigdy nie spotkałem, osoba udzielająca wsparcia wprost śmiała się z klienta i dawała odczuć, że klient jest idiotą.
Inna sprawa, założyłem zgłoszenie na polskiej stronie Apple, wybrałem dostępne opcje po polsku, więc zgłoszenie napisałem po polsku. Za 4 dni otrzymałem odpowiedź, że nie rozumieją i english only, to im opisałem problem po angielslu i mnie zbyli, że mam się zwrócić do sprzedawcy, to j im na to f u c k yu o matha fackaz.
O ile nie lubięMicrosoftu, o tyle ich support mogę uznać za lepszy, niż Apple i na pewno za profesjonalny, czego o Apple powiedzieć nie mogę. Robią z ludzi jeleni. Potrzebujesz pomocy - do bramy i się nie znamy.