instaluję Manjaro Linux z KDE, sama instalacja przebiega pomyślnie, nie wyskakują żadne błędy. Komputer uruchamia się ponownie i… brak gruba. Mam uefi, stworzyłem odpowiednią partycję, tylko że posiadam Windows’a i instaluje Manjaro jako drugi system. Windows ma swoją parycję uefi. Sam system się instaluję , ponieważ widzę zajęte miejsce na “/”. Co zrobić?
A jakim instaratorem instalowałes manjaro .thus czy calamandres. Podzieliłes patrycje jako utworzyłes na roszeżoną /,/home,swap ,/boot ?bo mniałem ten sam problem :)w czasie instalacji to zròb albo recznie trzeba bedzie grub przywracac masz tu chrootowanie https://wiki.manjaro.org/index.php/Restore_the_GRUB_Bootloader i przywroc gruba
Nie wiem jak sie nazywała pełna nazwa tego instalatora ale wpisz w terminalu :pacman -Qs thus powinien wyswietlic potem instalacja pacman -S thus .masz ufi wyłączone ? Zastosuj sie do mojego poprzedniego wpisu z wiki i recznie (recznie nigdy nie robilem bo nie było potrzeby)zaistaluj gruba albo zainstaluj inną dystrybucje
Ato musiałem miec ten stary bios tylko błąd instalacji gruba mniałem a instalator manjaro są /*wulgaryzm*/ ,a to co innego sory.nie chce uszkodzic ci windowsa zapytaj sie Mac Gregora bo ja instalowałem na czysto i była ta patrycja (usunołem windowsa) :)a stworzyłes wątek na manjaro.pl lub na głòwnej https://forum.manjaro.org lub na linuxiarze.pl lub czekaj tu ja pomoc od innych
Tak jak napisał MacGregor, instalator tworzy pierwszą partycję FAT32, która ma ustawioną flagę boot (możesz to sprawdzić w gparted). Zchrootuj się w target, montujesz ją do /boot/efi , a później już klasycznie grub-install dla x86_64-efi.
A przy instalacji mogę ustawić /boot/efi na tej partycji? Podejrzewam, że instalator sam mi zainstaluje tego gruba, bo wcześniej nie dałem tej partycji na /boot/efi. I chodzi o tą partycję, którą stworzył Windows tak?
Możesz zrobić tak jak napisałeś. Pamiętaj tylko żeby nie była zaznaczona opcja formatowania tej partycji. Grub oczywiście, zostanie zainstalowany automatycznie.
Ustawiłem /boot/efi, ale nadal sam Windows :(. Aha i mam dwie partycje od eufi. Dałem tą, która jest pierwsza. Tą drugą chyba sam zrobiłem kiedyś przy instalacji. Jutro dam SS z instalatora.