Instalacja Manjaro - brak gruba

Cześć,

instaluję Manjaro Linux z KDE, sama instalacja przebiega pomyślnie, nie wyskakują żadne błędy. Komputer uruchamia się ponownie i… brak gruba. Mam uefi, stworzyłem odpowiednią partycję, tylko że posiadam Windows’a i instaluje Manjaro jako drugi system. Windows ma swoją parycję uefi. Sam system się instaluję , ponieważ widzę zajęte miejsce na “/”. Co zrobić?

Z góry dzięki za pomoc,

Jakub Gross

A jakim instaratorem instalowałes manjaro .thus czy calamandres. Podzieliłes patrycje jako utworzyłes na roszeżoną  /,/home,swap ,/boot  ?bo mniałem ten sam problem :)w czasie instalacji to zròb :slight_smile: albo recznie trzeba bedzie grub przywracac  masz tu chrootowanie https://wiki.manjaro.org/index.php/Restore_the_GRUB_Bootloader i przywroc gruba 

Tym najnowszym, nie wiem jak się nazywa.Nie robiłem rozszerzonej, wszystko osobno.

Acha to zrob live i zaistaluj thus 

Nie wiem jak sie nazywała pełna nazwa tego instalatora ale wpisz  w terminalu :pacman -Qs thus powinien wyswietlic potem instalacja pacman -S thus .masz ufi wyłączone ? Zastosuj sie do mojego poprzedniego wpisu z wiki i recznie (recznie nigdy nie robilem bo nie było potrzeby)zaistaluj gruba albo zainstaluj inną dystrybucje

A jak podzielies 4 na cztery cześci + windows ,musiałes chyba uzyc roszeżonej ?

Podczas instalacji partycje ESP musisz ustawić jako punkt montowania boot/efi. Pamiętaj tylko żeby nie formatować jej bo windows straci bootloader.

Dzieki MacGregor o tym nie pomyslałem :slight_smile:

ESP czyli jakie? 

To jest ta partycja fat32, którą stworzył Windows (ma 100 mb)?

Cały czas mówimy o UEFI, a EUFI obsługuje do 128 partycji, a nie tylko 4 jak w przypadku starego BIOS’u.

Ato musiałem miec ten stary bios tylko błąd instalacji gruba mniałem a instalator manjaro są /*wulgaryzm*/ ,a to co innego :frowning: sory.nie chce uszkodzic ci windowsa zapytaj sie  Mac Gregora bo ja instalowałem na czysto  i była ta patrycja (usunołem windowsa) :)a  stworzyłes wątek na manjaro.pl lub na głòwnej https://forum.manjaro.org lub na linuxiarze.pl lub czekaj tu ja pomoc od innych

Tak, chodzi o partycje fat 32. Na 90% jest to pierwsza partycja na dysku.

Tak jak napisał MacGregor, instalator tworzy pierwszą partycję FAT32, która ma ustawioną flagę boot (możesz to sprawdzić w gparted). Zchrootuj się w target, montujesz ją do /boot/efi , a później już klasycznie grub-install dla x86_64-efi.

A przy instalacji mogę ustawić /boot/efi na tej partycji? Podejrzewam, że instalator sam mi zainstaluje tego gruba, bo wcześniej nie dałem tej partycji na /boot/efi.  I chodzi o tą partycję, którą stworzył Windows tak?

Możesz zrobić tak jak napisałeś. Pamiętaj tylko żeby nie była zaznaczona opcja formatowania tej partycji. Grub oczywiście, zostanie zainstalowany automatycznie.

Ustawiłem /boot/efi, ale nadal sam Windows :(. Aha i mam dwie partycje od eufi. Dałem tą, która jest pierwsza. Tą drugą chyba sam zrobiłem kiedyś przy instalacji. Jutro dam SS z instalatora.