Instalacja Minta z płytki pytanie o kolejnośc bootowania

Witam, wypaliłem na DVD Mint 6 Felicia, i mam pytanko, chcę zainstalować z płyty, tą 2 opcją, czyli Instaluj z poziomu Windowsa, wiem, że to instaluje wtedy przez wubi, i mam pytanko:

C:\Mam tam XP i dużo wolnego miejsca

D:\Programy

E:\Dokumenty

F:\Vista

G:\Gry

takie mam partycje.

I Chciałbym zrobić na dysku C:\ folder MINT gdzie byłby mint, który bym zainstalował z płytki z poziomu windowsa, słyszałem że wtedy dodawany jest wpis do pliku botowania i bym miał tak: XP, Vista, Linux Mint

1.Czy tak by było?

1. Czy bez problemu działałby przy tym każdy z sysków, czyli Mint, XP i Vista?

2. Czy bez problemu wywalę później Minta?

3. Czy przy wywalaniu Minta usunięty zostanie jego wpis w bootloaderze i zostanie tam tylko XP i Vista?

4. Są jakieś inne zastrzeżenia co do instalacji/usuwania/włączania/bootowania?

Z tego co się orientuję, najpierw uruchamia się bootloader, któregoś z dwóch Windowsów. Masz XP i Vistę, więc któryś z nim, następnie, jeśli instalujesz Wubi w XP to jeśli się nie mylę pojawi się kolejne okno wyboru i dopiero tu będziesz miał wybór Minta. Czyli najpierw masz dostęp do XP/Vista a potem XP/Mint.

Wubi instaluje się jak każdy inny program w Windows, więc odinstalujesz go i po kłopocie. Wpis z bootloadera powinien się usunąć przy deinstalacji.

Pozdrawiam!

Mint dopisuje się do bootloadera windowsowego w Twoim przypadku visty. A tak na marginesie jako developer nie polecam ten sposób instalacji.

wiem, że nie najlepsze, ale sam niewiem, przekonuje mnie do normalnej instalacji mój dysk, który ni z gruchy ni z pietruchy wywalił bootloadera Vista i teraz Xp ledwo się odpala :open_mouth: