Instalacja modemu SpeedTouch pod Vistą - Mission Impossible


(Eazielonki) #1

Witam i proszę o pomoc:

Próbuję bezskutecznie zainstalować modem neostrady marki Thomson SpeedTouch330.

Oczywiście trzymałem się instrukcji helpdesku tpsa, wgrałem sterownik SpeedTouch330_for_vista niestety na ostatnim etapie instalacji system nie wykrywa modemu. Mam Vistę Home Premium Edition (x32). Nie mam żadnych innych sterowników ADSL zainstalowanych.

Pełny opis parametrów mojego komputera znajdziecie pod tym adresem:

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/ho ... 87472.html

Coś przeszkadza w wykryciu modemu, tylko co...?


(Papcio24) #2

Wtedy anuluj instalację modemu i odpal windows update. Ściągnie ci się w ten sposób nowy sterownik dla speed toucha i już wszystko powinno grać. Jeśli nie to uruchom instalację jeszcze raz.

Pozdrawiam.


(Eazielonki) #3

ale jak mam się podłączyć do internetu bez modemu???


(Papcio24) #4

Sorry o tym nie pomyslalem, ja podlaczalem na chwile pozyczony modem na ethernet. Probowales metode opisywana w wielu miejscach w sieci? Pelno jest instrukcji do neostrady.


(Guig2004) #5

Siema !!

Ja już rozkminiłem sposób jak zainstalować poprawnie ten modem nawet pod 64 bitową Vistą. Przede wszystkim modem musi być cały czas odłączony, tzn. nie wolno go podłącząć wcześniej niż informuje o tym instalator. Jeśli zrobiłeś inaczej czeka cię reinstalka systemu bo nie da się tego inaczej zrobić.

Najpierw ściągnij ten sterownik:

http://www.thomsontelecompartner.com/getfilefromthomson.php?id=4067

Potem rozpakuj a następnie odłącz modem i zainstaluj ponownie Vistę. Absolutnie nie podłączaj modemu wcześniej niż poinformuje o tym instalator. Gwarantuje ci że wtedy zadziała !!

Pozdro !!


(Eazielonki) #6

Kurcze blat... Chyba faktycznie za szybko podpiąłem modem, bo ten setup jest tak kretyńsko napisany...

Czy możesz mi powiedzieć jak zrobić reinstalację Visty skoro kupiłem kompa na którym system jest już wgrany (oczywiście legal)? Nie dostałem do zestawu żadnej płytki...

Bardzo proszę o pomoc, bo w tej dziedzinie to ja prosty user jestem i nigdy nie musiałem robić reinstalacji SO (wcześniej jechałem na Win XP Prof. i zawsze mi wszystko działało... zresztą nadal działa na drugim kompie).

arturro.


(Guig2004) #7

Jeśli nie posiadasz bootującej płyty instalacyjnej z Vistą to najpierw od kogoś ją załatw (oczywiście zainstaluj system przy użyciu swojego klucza który posiadasz 8)). Później albo wejdź do biosu i ustaw bootowanie jako pierwsze (first boot device) na cd-rom i zapisz zmiany albo użyj boot menu podczas wykrywania przez kontroler IDE płyty głównej napędów optyczych (zwykle jest to albo F8 albo F11 albo w płytach Gigabyte F12). Gdy ustawisz prawidłowy napęd optyczny w biosie albo boot menu i oczywiście wcześniej włożysz płytę do czytnika uruchomi się instalator który przeprowadzi cię przez proces instalacji systemu.

Jeśli napiszesz mi jakie dokładnie masz podzespoły w swoim komputerze to dam ci linki do najnowszych sterowników :wink:


(Eazielonki) #8

wow... to będzie najwieksza operacja informatyczna mojego życia...

mój komputer wygląda tak:

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/ho ... 87472.html

co do bootowania, to Vista kazała mi na początku stworzyć płytkę, która chyba ma coś wspólnego z bootowaniem (!) - ale nie wiem co... Może zapytam w HP o tę płytę?

Klucz Visty pokazuje mi się kiedy wyświetlam dane komputera, natomiast jeszcze nie łączyłem się ze stroną Microsoftu, bo nie mam internetu (problem z neostradą...). Teraz jestem w pracy więc i tak nic nie zrobię, ale jak wrócę po 21-szej to spróbuję.

Dziękuję za wskazówki i zainteresowanie (postaram się odwdzięczyć w jakiś sposób). Arturro.


(Guig2004) #9

Oto linki do sterowników:

Chipset płyty głównej:

http://www.station-drivers.com/telechargement/intel/INF_8.4.0.1016_(station-drivers.com).exe

Sterownik karty graficznej:

http://fr.download.nvidia.com/Windows/163.75/163.75_forceware_winvista_32bit_international_beta.exe

Sterownik kodeka audio:

ftp://202.65.194.211/pc/audio/Vista_R179.zip

Sterownik kontrolera sieciowego:

http://www.station-drivers.com/telechargement/intel/intel_pro_v12.3(www.station-drivers.com).exe

Co do reszty to nie wiem co się znajduje jeszcze w tym twoim kompie, ale to nie problem bo po zainstalowaniu podasz mi

PCI\VEN_??&DEV_??

i się znajdzie sterowniki.

Życzę owocnej pracy i pzdr !!


(Eazielonki) #10

Dzięki za informacje. Jeszcze tylko się upewnię czy to są stery dla 32 bit?

I czy podane sterowniki są lepsze niż te oryginalne pod vistą? Może to głupie pytania, ale wolę wiedzieć zanim coś wgram. Po prostu się nie znam stąd moje wątpliwości. :?


(Guig2004) #11

Wszystkie sterowniki do jakich dałem linki (z wyłączeniem grafiki) przeznaczone są do obu wersji Visty. Są to najnowsze ich wersje (i działają dobrze).


(you) #12

A ja mam inny problem.Zainstalowalm teraz viste 64 i gdy chce instalowacterowniki do niej, wyskakuje mi error (zaraz po rozpakowaniu).Czyzby kwestia jakis uprawnien na dysku? Przedtem mialem home premium 32 bit i bylo ok...


(Guig2004) #13

Siema you !!

Jaki sterowniki próbujesz instalować? Masz włączoną fukcję kontroli konta użytkownika? Napisz coś więcej to się pomyśli...


(you) #14

ST330_VistaSetup_v0.3 i po automatycznym wypakowaniu ZIP wyskakuje ERROR i dostaje komunikat "Prosze czekac" co jest chyba smieszne. Sprobuje odpalic inne sterowniki, moze to cos da...

a teraz inne pytanie - czy na vista x64 wiekszosc aplikacji 32 bitowych bedzie dzialac bez problemu? Pytam,bo laptopa mam na studia i wiekszosc aplikacji jest 32 bitowych, jednak chce korzystac z wersji 64 w celu lepszego wykorzystania do innych zadan.


(Kubakuderski) #15

http://www.microsoft.com/poland/oem/oem ... trada.aspx

;]


(you) #16

OK,mam juz stery pod viste x64, instaluje sie odpala sie kreator,prosi o podlaczenie modemu,podlaczam go i vista sam go instaluje (obie lampki sie pala,wiec niby ok), niestety kreator pokazuje wyszukiwanie modemu i tak non stop,nawet plytka neo jest wsadzona.Na viscie x86 nie bylo problemu.