Instalacja nowego BIOS

Witam.
Mam starą, pierwszą wersję BIOS American Megatrends Inc. P1.10 11/11/2016
Chcę wykonać aktualizację BIOS do wersji 7.50

Ściągam wersje od windowsa, po uruchomieniu wyskakuje info że “plik bios nie obsługuje tej karty asrock”

Po co chcesz robić aktualizację BIOS? Coś ci nie działa? Źle funkcjonuje? Bo jeżeli chcesz aktualizować BIOS tylko dla nowszego numerka to nie warto.
Licz się z tym, że nieudana aktualizacja będzie skutkować wizytą w serwisie.

Dla numerka nie, ale np. w przypadku płyt pod AM4 kolejne aktualizacje BIOSu wprowadzają obsługę nowszych procesorów. W przypadku płyt pod intela są natomiast łatki na podatności wykryte w tych procesorach itd.

1. Sprawdź czy zgadza się model oraz wersja płyty.
    (niektóre płyty występują w kilku wersja np. rev1.0, rev1.2, rev2.0 itp)

2. Nie pobieraj aktualizacji przeznaczonej pod system Windows, bywa że jest z nimi problem. skorzystaj z opcji instant flash.

3. Pobrany plik nagraj na nośnik (zwykle pendrive ale może też być np. dysk przenośny) w formacie FAT32.

Wszelkie awarie zasilania czy np. problemy ze stabilnością komputera podczas aktualizacji mogą prowadzić do uszkodzenia płyty.

Dlatego zapytałem się po co chce to robić. Bo jeżeli wszystko działa ok i robi to tylko po to by mieć najnowszą wersję BIOS to jest to po prostu bez sensu. Jednak jeżeli ma nowy sprzęt, procesor, pamięć która nie działa to oczywiście upgrade jest uzasadniony. W innym przypadku mija się to z celem i niepotrzebnym ryzykiem.

Wersja 7.4 dostała poprawki bezpieczeństwa dla intela, a wersja 7.5 … No trzeba samemu ocenić co oni mieli na myśli pisząc: “Improve USB storage compatibility” :smiley:

A jaka obsługuje? Jak przewinę do góry to widzę że taką…
H110M-HDV R3.0

Jak szukasz aktualizacji biosu to szukaj do swojego mobo.
Dodatkowo.