Witam! Właśnie zacząłem kożystać z linuxa Mint na swoim kompie i chciałbym zainstalować equalizer coś podobnego jak na Windowsie żeby móc cieszyć się muzyką, ale nie mogę nic znaleźć znacie jakieś zamienniki na linuxa z porównywalnymi możliwościami co Realtek hd audio na windowsie?
“zaczołem kożystać”. Chłopie, nie kompromituj się. Zacznij korzystać ze słownika. Pisz “zacząłem korzystać”.
Jeśli chodzi o equalizer to zainstaluj sobie pulseaudio-equalizer. Jeśli chodzi o inne aspekty, to proszę określ je. Na screenach z linka widać tylko jakieś malunki głośników, panoramę i volume.
Tu masz dokładnie opisane co i jak… http://www.webupd8.org/2013/10/system-wide-pulseaudio-equalizer.html
A w sumie to nawet tego nie trzeba, bo gros programów ma swoje własne wbudowane equalizery.
Np. Clementine, czy podobne.
Poza tym całe pulseaudio to koszmarek, jeśli chodzi o coś więcej aniżeli tylko proste “podbijanie basów”.
Dla osiągnięcia efektów typu 3D, reverby, pogłosy i inne takie, potrzeba czegoś więcej… systemu JACK-Audio wraz z jakimś sensownym panelem do jego zarządzania… np. takim jak, JACK Audio Connection Kit.
Wtedy dopiero zaczyna robić się ciekawie
Tylko mnie nie sklnij JACK to rekurencyjny akronim Jack Audio Connection Kit. Z paneli do zarządzania JACK-iem to np. Patchage czy qjackctl.
Ale może daruj OP-owi JACK-a, bo to zupełnie coś innego niż konsumencki audio system. PA odwala dobrą robotę na polu konsumenckim, choć na początku bywało strasznie.
Loozik. Nie wnikałam w to, bo nowicjuszowi to na nic. Łeb mi pęka dziś. Rozdrażniona jakaś łażę.
Też się na mnie nie złość.