Instalacja SSD i pamięci RAM w laptopie MSI ge62 6qc apache

Jako, że robie to pierwszy raz chciałbym upewnić się, że mój sposób jest poprawny.
Dlatego zwracam się do specjalistów ;D. (dodam że nigdzie nie mogłem znaleźć poradnika jak wykonać ten konkretny zabieg)
Mam zamiar dołożyć do mojego komputera SSD sata m.2 (jako że posiadam na niego slot).
Nie zamierzam zamieniać HDD na SSD tylko go nim wesprzeć.
Dodatkowo posiadam 8GB ramu które również chce zamontować dodatkowo w moim laptopie.
Tak jak mówiłem nie posiadam ogromnego doświadczenia w montażu tego typu cześci w laptopie, więc to co chciałem zrobić ogranicza się do tych kilku kroków:
1.Format laptopa
2.Zamontowanie RAMu i SSD
4.Instalacja systemu
3.Chciałbym przenieść system na SSD ale nie jestem do końca pewny jak to zrobić

Proszę o radę czy wypisane przeze mnie kroki są poprawne i czy wystarczą na poprawną instalację tych części. Jeśli nie to prosiłbym o wskazówki jak to zrobić.
Proszę także o porady w sprawie przeniesienia systemu na SSD.
Z góry Dziękuję.

Części które kupiłem to:
-GOODRAM DDR4 8GB 2133MHz CL15 SODIMM SR
-SSD SAMSUNG 860 EVO sata M.2

Ad.1) Zbędny krok.
Ad.2) Upewnij się, że nowy i stary RAM to 2133MHz. Idealnie by było, gdyby CL też miały takie same (wówczas jeden moduł nie będzie spowalniał drugiego).
Ad.3) Spróbuj tym programem.
Ad.4) Jeśli powyższy krok zakończy się sukcesem to po co?
btw. Masz śrubkę M.2 do SSDka?

1 polubienie

Czy na zaproponowanym programie jest możliwosc wyboru konkretnych plików czy kopiuje on całą zawartość HHD?

Masz śrubkę M.2 do SSDka
nie jestem pewny, chyba była razem z komputerem w zestawie

Niestety, nie potrafię na to odpowiedzieć (nie używałem tego programu).

Hej,

Nie, nie możesz wykluczyć plików czy folderów. Program kopiuje całe partycje. Oczywiście możesz odznaczyć partycję z danymi i skopiować tylko tą, na której masz system postawiony.

Pozdrawiam,
Dimatheus

1 polubienie