Instalacja sterowników NVIDII / brak uprawnień roota

Witam,

(Pierwszy post, proszę moderatorów o przeniesienie, jeśli nie tam gdzie trzeba)

Mam dwa problemy, otóż:

1. Pobrałem sterowniki NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1.run do mojej karty GeForce 2 MX/MX400 i próbowałem zainstalować poprzez terminal.

root@hubert-316:/media/disk# sh NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1.run

sh: Can’t open NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1.run

Plik jest dobry, jednakże nie mogę go zainstalować.

Tak więc proszę o podpowiedź jak uruchomić sterowniki.

1. Posiadam dysk 160 GB podzielony w taki sposób:

-Partycja linuksowa sformatowana na EXT3 primary ~17GB

-Swap 2 GB

-Partycja windowsowa ~80 GB sformatowana na logiczną NTFS - i tu pojawia się problem;

-Partycja dawniej windowsowa (53 GB logiczna NTFS) sformatowana na EXT3 -

problem taki sam, a polega na tym, że jako user jakub mam uprawnienia tylko do odczytu, a nie wiem jak zalogować się na admina, aby zmienić ustawienia (próbowałem w terminalu komendy su - zalogowałem się, ale tylko w tym okienku).

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

1. Wejdź do tego folderu z plikiem instalacyjnym sterownika Nvidia poleceniem cd. Następnie uruchom plik binarny tak: ./nazwapliku.run

Hmm…

root@hubert-316:/media/disk# cd

root@hubert-316:~# cd /home/jakub/Desktop

root@hubert-316:/home/jakub/Desktop# ./NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1.run

bash: ./NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1.run: Permission denied

Edit:

Użyłem jeszcze raz sh, tylko że teraz w tym folderze i poszło.

Pozostaje problem drugi.

chmod +x NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1.run

w katalogu ze sterownikami.

Jeszcze jeden problem z nvidią, podczas instalacji woła jakiejś paczki libc, a dopiero co instalowałem świeże pakiety…

Próbowałem tak:

root@hubert-316:/home/jakub# apt-get install libc

Czytanie list pakietów... Gotowe

Budowanie drzewa zależności       

Reading state information... Gotowe

E: Nie udało się odnaleźć pakietu libc

//

Teraz bardziej mi zależy na problemie drugim, bo potrzebuję szybko ostatniej partycji :?

Jak ustawić w terminalu uprawnienia do zapisu i wykonywania dla zwykłego użytkownika?

Poczytaj o chmod i montowaniu partycji

Co do libc, poszukaj w repozytoriach (polecenie apt-cache search lub aptitude search)

Partycja NTFS:

chmod 774 /media/sda5 -R

...

chmod: changing permissions of `/media/sda5/plik: Read-only file system

...

Partycja EXT3:

chmod 774 /media/disk -R

Podziałało.

Problem tymczasowo rozwiązany, pozostaje kwestia sterowników.

Co do tych sterowników, powiedz jakie błędy wyrzuca ci podczas ich instalacji.

Teraz już nie pamiętam. Mogę powiedzieć tylko, że brakowało mu libc i prosił o zainstalowanie tegoż pakietu. Podczas aktualizacji nie może połączyć się z dwoma serwerami (z trzech czy czterech) i ściągnąć listę pakietów. Mam Ubuntu 7.04 Feisty Fawn , czy jest on dalej wspierany i aktualizowany? Karta sieciowa (radiówka) ma słaby zasięg, ale pliki ciągnie.

Komputer jest na razie w naprawie(trzeba wymienić 3 kondziaki), jak dostanę go do ręki to instaluję XPka, Linux był platformą zastępczą (To obojętne - GIMP i Blender są na obydwa OS’y, niestety drugi bez sterów zamula), po prostu nie mam siły na mojego 8-letniego staruszka.

Dzięki wszystkim za pomoc, co do posta uważam,że można zamknąć.

Pozdrowienia,

Sharuch

apt-get install make gcc binutils kernel-headers-'uname -r'

i nic więcej te sterowniki nie będą wymagać

Tak się zastanawiam czytając ten temat i dochodzę do wniosku że ludzie sami sobie problemy tworzą.

Gdybyś zainstalował ubuntu w wersji 8.04/8.10 to;

1. nie miałbyś problemu z instalacją nvidii bo wymienione wyżej wersji dystrybucji posiadają do tego dedykowane narzędzie

2. mają wsparcie dla partycji NTFS (poprzez ntfs-3g) i prawdopodobnie również nie miałbyś problemu z odczytem/zapisem na partycji NTFS