(Pierwszy post, proszę moderatorów o przeniesienie, jeśli nie tam gdzie trzeba)
Mam dwa problemy, otóż:
Pobrałem sterowniki NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1.run do mojej karty GeForce 2 MX/MX400 i próbowałem zainstalować poprzez terminal.
root@hubert-316:/media/disk# sh NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1.run
sh: Can’t open NVIDIA-Linux-x86-100.14.11-pkg1.run
Plik jest dobry, jednakże nie mogę go zainstalować.
Tak więc proszę o podpowiedź jak uruchomić sterowniki.
Posiadam dysk 160 GB podzielony w taki sposób:
-Partycja linuksowa sformatowana na EXT3 primary ~17GB
-Swap 2 GB
-Partycja windowsowa ~80 GB sformatowana na logiczną NTFS - i tu pojawia się problem;
-Partycja dawniej windowsowa (53 GB logiczna NTFS) sformatowana na EXT3 -
problem taki sam, a polega na tym, że jako user jakub mam uprawnienia tylko do odczytu, a nie wiem jak zalogować się na admina, aby zmienić ustawienia (próbowałem w terminalu komendy su - zalogowałem się, ale tylko w tym okienku).
Jeszcze jeden problem z nvidią, podczas instalacji woła jakiejś paczki libc, a dopiero co instalowałem świeże pakiety…
Próbowałem tak:
root@hubert-316:/home/jakub# apt-get install libc
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Reading state information... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu libc
//
Teraz bardziej mi zależy na problemie drugim, bo potrzebuję szybko ostatniej partycji :?
Jak ustawić w terminalu uprawnienia do zapisu i wykonywania dla zwykłego użytkownika?
Teraz już nie pamiętam. Mogę powiedzieć tylko, że brakowało mu libc i prosił o zainstalowanie tegoż pakietu. Podczas aktualizacji nie może połączyć się z dwoma serwerami (z trzech czy czterech) i ściągnąć listę pakietów. Mam Ubuntu 7.04 Feisty Fawn , czy jest on dalej wspierany i aktualizowany? Karta sieciowa (radiówka) ma słaby zasięg, ale pliki ciągnie.
Komputer jest na razie w naprawie(trzeba wymienić 3 kondziaki), jak dostanę go do ręki to instaluję XPka, Linux był platformą zastępczą (To obojętne - GIMP i Blender są na obydwa OS’y, niestety drugi bez sterów zamula), po prostu nie mam siły na mojego 8-letniego staruszka.
Dzięki wszystkim za pomoc, co do posta uważam,że można zamknąć.