Instalacja systemu Win98 na laptopie

Zakupiłam laptopa na allegro. Lapek nie ma dyskietki i nie miał oprogramowania. Postanowiłam wgrać 98. Dyskietkę startową przerobiłam na płytę - wszystko ładnie z płyty rusza, robi format, partycje, ale potem chcę wgrać Windowsa. Wyjmuję jedną płytę i wkładam drugą i w tym momencie laptop przestaje widzieć płytę. Pisze mi “nieprawidłowy dysk…”, a jak już kombinuję to mi wyskakuje “awaria ogólna podczas odczytu na dysku a” (a płytkę widzi własnie na dysku a). Jaki może być problem? Czy może problem jest w tym, że mam dwie rózne płyty?

Tak dawno się już czystym DOSem nie bawiłem, że mogę się mylić, ale wydaje mi się, że problem tkwi właśnie w tych dwóch płytach. A właściwie w wyjęciu płyty na której był “system” i podłożeniu w to miejsce innej.

Proponuję spróbowanie czegoś takiego:

• uruchamiasz lapka z tej spreparowanej przez siebie płyty (najlepiej, żeby źródłowa dyskietka startowa miała obsługę CD, np. taka jak z Windows ME).

• wpisz polecenie

sys c:

• skopiuj (copy x:*.* C:\ X:\ to literka CD-ROMU) na C:\ resztę plików z tej dyskietki-płyty, nie zastępując już tam istniejących

• uruchom komputer ponownie, w międzyczasie przestawiając bootowanie z powrotem na HDD

• zainstaluj “normalnie” tego Windows 98.

próbuję skopiować, ale mi komunikat wyskakuje: “za dużo parametrów”

próbowałam pojedyńcze pliki kopiować - to samo wyskakuje

skopiowałam za pomocą programu Commander (czy jakoś tak). Wystartowałam z dysku i za każdym razem kiedy próbuję cokolwiek ruszyć z płyty to mam komunikat: “Awaria ogólna podczas odczytu na dysku A”.

beatalaska , zamiast podbijać temat pisząc post pod postem - korzystaj z opcji EDYTUJ!

-…chyba że chcesz zacząć zarabiać ostrzeżenia :twisted:

zamniast sie czepiac bzdur …postaraj sie pomoc.

===========

zainstaluj system bezposrednio z plyty win98 .