Instalacja Ubuntu i podział partycji pod ubuntu

Chcę zapoznać się z Ubuntu i zainstalować go obok Windowsa. Mam dysk podzielony na dwie partycję C (15GB) i D (15GB). Na C windows. Chciałbym zainstalować Ubuntu na D. Ale czytałem że potrzebne do tego są 3 partycję (root, swap i home). Czy mogę te 3 partycje wydzielić z mojego D (12 GB dla Ubuntu) tak żeby jeszcze zostało miejsce na D dla wykorzystania na dokumenty windowsowskie (3GB)? Bo to da w sumie 5 partycji a mogą być 4?

Na temat ten było już sporo na forum.

Nie możesz, a musisz.

Partycji home nie musisz wydzielać. Zależy czy chcesz naprawdę poznać system czy chcesz tylko zobaczyć jak wygląda. Jeśli chcesz poznać system, ewentualnie instalować inne dystrybucje, to zrób home. Wtedy ustawienia i dokumenty będą dostępne od ręki dla innych dystrybucji

Podziel D na:

partycję swap - 512 mb

partycję / - 8 gb (sam ubuntu potrzebuje około 4 gb, ale przyda się trochę więcej miejsca, jeśli planujesz poznawać system)

partycję dla windowsa - chcesz 3 gb - zrób 3 gb

partycję /home - zostaje 4 gb.

Jeśli planujesz pracować na Windowsie, to proponuję zrobić partycję dla dokumentów Windowsa większą.

Chciałbym tylko zwrócić na jedną rzecz uwagę… Nie możesz mieć więcej niż 4 partycje podstawowe na jednym dysku. Jeżeli chciałbyś mieć ich więcej, robisz trzy podstawowe, a reszta rozszerzone.

A czy można tak: w windowsie dzielę D na 3 partcję pod Ubuntu a potem instaluję Ubuntu, czy podział na partycje musi być wykonany w czasie instalacji Ubuntu?

kamiloz , podzielić dysk na partycje możesz w dowolnym momencie. Instalator Ubuntu ma program do dzielenia na partycje, więc możesz w nim przygotować partycję zarówno dla Windowsa (ntfs) i dla Linuksa (ext3).

ale na windowsie?? ;| ja tu nic nie rozumiem… chcesz instalować przez wubi?? ja to bym polecał zbootować płytkę przy starcie kompa i skasować tą partycję przeznaczoną na ubuntu i podzielić ją przy instalacji…

na windowsie nie trzeba nic robić… jeżeli chcesz te 15 gb przeznaczyć na ubu to ta metoda moim zdaniem byłaby najlepsza ;]

na windowsie nie trzeba nic dzielić ;] tylko nie pomyl partycji windowsowej z tą na ubuntu xD bo w instalatorze ubuntu nie będą one oznaczone jako c i d ;]

Może to pomoże :?:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34&id=21&Linux+Instalacja+systemu