Nie mogę poprawnie zainstalować Ubuntu na drugiej partycji, jakoś dziwnie przebiega instalacja, nie mogę wybrać partycji na której Ubuntu ma się zainstalować a w Windows 10 tworzą się dziwne partycje. Mimo że raz udało się się zainstalować to sypało różnymi błędami i nie wiem czemu nie wykrywa tp-link tl-wn722n do wi-fi. Kiedyś instalowałem kubuntu na poprzednim komputerze i nie wymagało żadnych dodatkowych sterowników do tego wi-fi, teraz Ubuntu tego nie widzi. Macie jakieś pomysły?
Widzę że Windows 10 jest zainstalowany w trybie EFI. Dlatego w twoim przypadku aby móc poprawnie zainstalować Ubuntu na drugiej partycji, instalator Ubuntu też musi być uruchomiony w trybie EFI.
Jeśli instalujesz z pendrive, użyj programu Rufus do nagrania pendrive i wybierz tryb zgodny z UEFI (układ GPT). Następnie w czasie bootowania kiedy wybierasz urządzenie do bootowania twój pendrive lub płyta powinna wyświetlić sie dwa razy, jedna opcja odpowiada za bootowanie w trybie legacy (bios) a druga w trybie EFI. Wybierz opcję odpowiadającą za tryb EFI. Instalator powinien sie uruchomić i pozwolić na instalację.