Instalacja Ubuntu na drugiej partycji obok Windows 10

Witam

Nie mogę poprawnie zainstalować Ubuntu na drugiej partycji, jakoś dziwnie przebiega instalacja, nie mogę wybrać partycji na której Ubuntu ma się zainstalować a w Windows 10 tworzą się dziwne partycje. Mimo że raz udało się się zainstalować to sypało różnymi błędami i nie wiem czemu nie wykrywa tp-link tl-wn722n do wi-fi. Kiedyś instalowałem kubuntu na poprzednim komputerze i nie wymagało żadnych dodatkowych sterowników do tego wi-fi, teraz Ubuntu tego nie widzi. Macie jakieś pomysły?

Widzę że Windows 10 jest zainstalowany w trybie EFI. Dlatego w twoim przypadku aby móc poprawnie zainstalować Ubuntu na drugiej partycji, instalator Ubuntu też musi być uruchomiony w trybie EFI.

Jeśli instalujesz z pendrive, użyj programu Rufus do nagrania pendrive i wybierz tryb zgodny z UEFI (układ GPT). Następnie w czasie bootowania kiedy wybierasz urządzenie do bootowania twój pendrive lub płyta powinna wyświetlić sie dwa razy, jedna opcja odpowiada za bootowanie w trybie legacy (bios) a druga w trybie EFI. Wybierz opcję odpowiadającą za tryb EFI. Instalator powinien sie uruchomić i pozwolić na instalację.