Instalacja Ubuntu - pierwszy raz

Nie chciał bym marudzić ale potrzebował bym pomocy :slight_smile: Ubuntu 7.04

Czy ogólnie z repozydiów mogę zainstalować wszytko ? W sensie że jest tak każdy program.

Jak nn razie udało mi się Kadu i Wine - Kadu to wiem po co a Wine to po to aby sprawdzić czy działa :slight_smile:

Teraz szukam i nie mogę znaleźć kodeków do dźwięku i filmów… Też się je instaluje z repozydiów ? Jak się one nazywają, jakie polecacie aby płytnnie oglądało się filmy. Jaki odtwarzacz z nimi współpracuje?

Po uruchomieniu LiveCD widziałem moją partycję NTFS teraz po instalacji o dziwo już jej nie widzę… :expressionless: jak zainstalować poprawnie ten sterownik NTFS-3G ?

Sorki za zawracanie głowy :slight_smile:

pzdr!

sudo apt-get install ntfs-3g

Nie wszystko ale te programy ktore beda ci potrzebne napewno

Wiesz co, przeczytaj moze najpierw przewodnik do ubuntu, tam jest wszystko napisane co i jak. Znajdziesz link do przewodnika na forum ubuntu.

No taki to nie jestem :stuck_out_tongue:

Dawno przeczytałem więc zacznę pytać od podstaw :stuck_out_tongue:

W przewodniku są opisane chyba z 4 sposoby na instalację grafiki beta / producent / repozydia… Sam nie wiem które będą najlepsze… W legancy nie ma mojej karty… GeForce 4 Ti czyli które zainstalować ?

To gdzieś miałem ale pewnie sama instalacja nic nie da jak znam życie :slight_smile: Więc gdzie sie dowiedzieć co wpisać aby zamontować dysk i aby było to robione automatycznie ze startem systemu… ?

lepszy jest Automatix2 czy Easyubuntu ? Rozumiem iż to są jakieś kreatory do instalowania tak ?

automatix ma więcej opcji instalacyjnych

-ale proponowałbym uzupełnić podstawy w pierwszej kolejności

przy pomocy easyubuntu

-przekopiować do konsoli…

Z tym nie powinienes miec problemów - http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy … 8NVIDIA.29

skoro wiesz lepiej…:roll:

Tak btw. wersja 7.04 jest jeszcze nieukonczona wiec nie wiem czemu akurat sie nią zainteresowałeś. Zainstaluj 6.12 pl a nie kombinujesz…

w 7.04 nie ma potrzeby uzywania automatixa.

W synaptic w sekcji restricted masz wszytko wymienione. Kodeki, Jave itd :slight_smile:

paczka nazywa sie bodajze ubuntu-restricted. Ale nie pamietam. Wiem tylko tyle ze na 100% cos takiego istnieje i dziala bo sam sprawdzalem;)

Nie wiem lepiej… przypuszczam…

“Jak się nie przewrócisz to się nie na uczysz”

Czyli nic nie muszę doinstalowywać tylko posługuje się

tak ?

Z innej beczki, jak włączyć to centrum zarządzania i jak CAŁKOWICIE SPOLSZCZYĆ system bo teraz mam w większości po angielsku…

pzdr!

w synaptic poszukaj Polish i czytaj :slight_smile: Ktore to spolszczenia.

wydaje mi sie ze language-pack-pl i language-pack-pl-extra ale nie wiem, dawno nie uzywalem ubuntu. A pozatym to wole angielski :wink:

1. nie repozydia tylko repozytoria :slight_smile:

2. dlaczego instalowałeś wersje testową?

rootkit testowa 7.04 jest wg mnie duzo lepsza niz 6.10 i “6.12 pl”.

Uzywalem, i pozytywne doswiadczenia.

Ale jednak to jest testowa… ja też używałem (tylko że to było w czasie herd 3 jeszcze chyba - ale nie mowie napewno) no i bug-buddy często się włączało… może i lepsze ale dla początkującego bym nie polecił :slight_smile:

Dziękuje Windows wrócił… Dlaczemu ?

Nie dało się zainstalować sterowników do karty graficznej :frowning:

Wczoraj byłem strasznie zdenerwowany bo usunęło mi wszystkie dane…

Po każdym starcie Ubuntu musiałem wpisywać na nowo DNS

Ale przyznam że ładnie się prezentuje Ubuntu żeby tylko był cały po polsku i udało mi się zainstalować grafikę i to co chciałem to kto wie czy kiedykolwiek wrócił bym do windowsa, a tak znowu na nim będę pracował :slight_smile:

Podzielę się trochę refleksją :slight_smile:

Ubuntu jako system sam w sobie chciałem zainstalować tylko ze względu na te ‘bajery’ graficzne. O dziwo czuje że mógł bym z nim zostać na stałe.

Szczerze na początku laikowi jest ciężko się przestawić z 2 kliku na wydawanie poleceń… System sam podpowiada nawet przy błędach co trzeba zrobić aby zadziałało, w Wndowsie się jeszcze nie spotkałem z tym…

W administracji w “sieć” masz takie pole do wpisania DNS i zapamietania.

Ale prosciej wpisac to w /etc/resolv.conf (kazdy w innej linii)

Co z ta karta bylo nie tak? Jaka karta? Sam mam ati x1300 w laptopie ale juz ja okielznalem wiec jak masz cos z rodziny ati x1xxx to moge Ci pomoc;]

Ta karta to GeForce 4 Ti :slight_smile:

No to na “zwyklej” nvidii powinna dzialac…

w repozytoriach jest. wyszukaj “nvidia” zainstaluj chyba pakiet nvidia-glx

potem w xorgu z Driver “nv” na Driver “nvidia”. I juz stery zainstalowane.

A widzisz jednak nie

Ściągnąłem najnowszą wersję i okazało się że jest za nowa, za radą instalatora ściągnąłem starszą ok ruszyło w tym momencie wyskoczył błąd iż nie posiadam bibliotek potrzebnych do kompilacji nic nie szkodzi zainstaluje jeżeli o nie prosisz - pomyślałem - uradowany poprawnym ściągnięciem i instalacją bibliotek potrzebnych do instalacji tak upragnionego sterownika grafiki, przełączyłem się do trybu tekstowego i s uśmiechem na ustach ‘wklepałem’ potrzebne polecenie i co ? No klops, tym razem instalator zapragnął mieć ‘interface’ czyli interfejs ale zapomniał mnie poinformować co to jest i jak to się dokładnie nazywa. Zrażony tymi niepowodzeniami postanowiłem podziękować tak polecanej dystrybucji i reszcie z pod znaku GNU. No cóż nie zawsze się ma to co się chce i o czym marzy…

Aczkolwiek nie powiedziałem jeszcze stop, już za miesiąc wersja finalna którą na pewno zainstaluje ale tym razem już na całkowicie osobnym dysku :slight_smile:

Z niewiadomych przyczyn Windows i Linuks lubią się jak przysłowiowy ‘pies z kotem’ 40GB danych poszło na spacer…

jeżeli ktoś był bym tak uprzejmy i bardzo cierpliwy mi pomóc zapraszam, obiecuje iż odwdzięczę się :slight_smile:

Pozdrawiam!

I dlatego ja nie polecam Ubuntu, bo ten kto ją zainstaluje zaraz na maksa podniecony, że zainstalował Linuksa i chce wszystko zrobić jak najszybciej. Dlaczego wybrałeś ubuntu? Bo się dowiedziałeś, że jest przyjazne dla newbie? Tak jest przyjazny, ale dla tych którzy choć trochę tego chcą, szukają informacji i mają podstawowe pojęcia (np. co to są pakiety źródłowe, czy binarne, repozytoria, dpkg, apt, zna podstawowe polecenia konsolowe). Bez tego leżysz. Nawet jeśli nie znając tych rzeczy udało Ci się “osiągnąć” “sukces” to i tak prędzej, czy później nie będziesz czegoś potrafił zrobić.

Tak samo w Twoim wypadku. Dlaczego bierzesz się za instalację sterowników jak marne masz o tym pojęcie? Dlaczego instalujesz sterowniki ze strony nvidii? O paczkach słyszałeś? Jeżeli Twoją kartę nie wspierają najnowsze sterowniki, to musisz zainstalować “legacy”. Wiem, że w Debianie w repozytorium są takie paczki, jak jest w Ubuntu to nie wiem, ale raczej też będą. Staraj się wszystko instalować z paczek dopóki nie będziesz pewny tego co robisz.

Ja osobiście instalowałbym tym “instalatorem” aniżeli z paczek, ale dawniej tylko z paczek - nie bierz się za coś o czym nie masz pojęcia, a potem mówisz, że się zraziłeś. No jak chcesz coś zrobić, jak za bardzo nie wiesz jak? No właśnie.

Problem w tym, że dużo osób mówi, że Ubuntu dla początkujących, że Ubuntu to i tamto. Dla mnie jest to nieprawdą. Moim zdaniem ważne jest wsparcie od innych oraz od samego producenta, czy projektu. Jak obserwuję http://forum.ubuntu.pl to aż mi się chce płakać. Co temat to /dev/null, posty też często. Ok, wiem, że te tematy były już 1000 razy przerabiane, ale takie newbie o tym nie wiem, nie wie, że trzeba użyć szukajki żeby coś znaleźć - on miał Windowsa wcześniej, więc o takich sprawach nie wie. Więc dlaczego tak dużo osób mówi, że Ubuntu dla początkujących jest, skoro wsparcie jest, IMHO, słabe?

Siedzę na trzech forach: http://debian.linux.pl https://forum.linux.pl i http://forum.dobreprogramy.pl z czego tylko na tym pierwszym staram się odpowiadać na wszystkie pytania. Na forum.linux.pl rzadziej odpowiadam, ale robię to. Na tym forum to nie chce mi się odpowiadać - dlaczego? pisałem o tym w jednym z moich poprzednich postów (jak chcesz wiedzieć co tam napisałem, racz poszukać tegoż postu). Nie podoba mi się także, że tutaj tak polecacie Mandrive i Ubuntu. Dlaczego? Dla przykładu, z Mandrivą są duże problemy. Ok, Tobie działa, Ci też, tamtemu też działa - jednak no przynajmniej raz, czy dwa razy w tygodniu przychodzi typ na forum.linux.pl i się żali, że mandriva mu nie działa. Na innych forach są takie same opinie. Osobiście nic do tego systemu nie mam, oprócz tego, że moim zdaniem niepotrzebnie powstał, bo niczego nie uczy, ba!, nawet przyzwyczaja do tego, że wszystko będzie jak na tacy, a kiedy przyjdzie co do czego, to niektórzy nie wiedzą nawet jak szukać na Google informacji. Skoro tak dużo osób twierdzi, że Mandriva jest zła to coś w tym jest… Co do Ubuntu, to bardzo zawiodło mnie wsparcie użytkowników z forum.ubuntu.pl Też wmawia się tym użytkownikom, że Ubuntu jest dla newbie, że to i tamto. I tak jak z Mandrivą, jak przychodzi co do czego, nic nie wiedzą. Moim zdaniem, żeby zacząć z Linuksem trzeba się na to przygotować i chcieć - chcieć! to jest najważniejsze. Nie polecam też dystrybucji tak zwanych “dla newbie” bo niczego nowych osób nie nauczą, tylko przyzwyczają do lenistwa. Polecam za to na przykład Debiana, który moim zdaniem jest najlepszą dystrybucją. Polecam Gentoo, bo też dużo się przy niej nauczysz. Slackware jeszcze jest ciekawe, SUSE w ostateczności. Ja zawsze polecałem Debiana i będę to robił (tak samo jak z Gentoo). Te dystrybucję uczą, uczą i jeszcze raz uczą, czego nie robi ani *buntu, mandriva i inne dystrybucje “newbiopodobne”.

Nie mówię także, że wszyscy są leniwi, nie, są ludzie którzy chcą ale im to nie wychodzi. Cóż zdarza się, ale w takim wypadku nie należy się poddawać, ale wstać i iść dalej, a nie czekać aż ktoś przyjdzie i Ci wszystko krok po kroku opowie.

[OT]

Jako ciekawostkę dodam, że mnie Debiana no i samego Linuksa, “nauczył” pewien deweloper Debiana. Na początku mi pomagał w prostych rzeczach, ale nigdy, ale to nigdy, nie podawał mi od razu rozwiązania problemu. To mnie zmuszało do pisania na forum, za co dostałem ochrzan, że z każdą “duperelą” udaję się na forum. No i nie wiedziałem gdzie się zwrócić o pomoc. Więc nastał czas, w którym trzeba się nauczyć szukać na Google. Po tym, gdy miałem problem to ten deweloper tylko mnie na coś naprowadzał, podpowiadał - za to wszystko, dziś jestem mu niezmiernie wdzięczny. Dzięki temu nauczyłem się myśleć samodzielnie, szukać samodzielnie, a na forum pytam tylko gdy nic nie wygogliłem. Tak powinno się postępować z każdym innym - niech nauczą się wreszcie myśleć samodzielnie! (nie mówię o wszystkich, ale dużo osób tego nie potrafi).[/OT]

Trzeba sobie było zrobić kopię tych danych. Ja też straciłem 60 GiB danych przy instalacji Linuksa, ale świadomie. Wiedziałem, że chcę to wywalić, więc to zrobiłem. Ale tak czy siak, kopię należało zrobić.

Pozdrawiam.

Kaka’ nie obraź się ale widać nie pamiętasz już co to znaczy przesiadka z Windowsa na Linuxa :slight_smile: Człowiek nie wyskakuje z łódki do wody o głębokości 100 metrów tylko uczy pływać się w basenie pod kontrolą ratownika :slight_smile: Mam nadzieje że zrozumiałeś

JarekMk

Niepotrzebnie robiles zamieszanie ze sterownikami i bibliotekami z zewnatrz.

Ja mam w domu desktopa z GF 440 mx (czy jakos tak) i dziala “z kopa”

Serwer z jakas wbudowana GF tez bez problemu.

Paczki legacy sa rowniez dostepne. JarekMk cos mi sie wydaje ze jak napisalem wyzej za bardzo namieszales nie wiedzac co robisz… na windowsie tez nie istalujesz sterow dla 98 pod XP itp. Windows Ci powie ze nie ten system. Linux nie.

Nie zniechecaj sie tak szybko. Zainstaluj jeszcze raz Ubuntu. Na forum (http://www.forum.ubuntu.pl)jest ogromna baza problemow i ich rozwiazan. Gwarantuje Ci ze twoj tez tam jest (nawet ten o ktorym jeszcze nie wiesz), a jesli go nie ma to zakladasz nowy temat.