Instalacja Ubuntu z Windowsem 7

Witam,

mam jeden dysk, podzielony na 2 partycje, jedna z Winem 7, druga inne dane. Tą drugą partycję podzieliłem, tzn. zabrałem jej 10gb i na tym 10gb chce zainstalować ubuntu.

Umiem robić, tylko teraz boje się, że zainstaluje Ubuntu i nie odpalę Windy… Jak to się robiło?

Nie ma się czego obawiać. Przy instalacji Ubuntu automatycznie wgrywa się sektor rozruchowy GRUB, który daje możliwość odpalenia obu systemów.

tylko przy podziale dysku, sam wybierz miejsce instalacji, bo w przypadku domyślnym chyba możesz pozbyć się windozy i reszty danych z dysku.

Nie ma się czego bać. Przed instalacją nazwij partycje z windą żebyś mógł ją rozpoznać. GRUB sam wykryje windę i będzesz mógł wybrać co chcesz uruchomić . a co do instalacji to jest 100 razy lepsza niż instalacja windowsa.

Ja osobiście mam postawione Ubuntu obok Seven’a.

Instalacja jest bardzo prosta, tylko przy instalacji Ubuntu wybieramy ręczny podział partycji (coś w tym stylu) i wybieramy tą partycję, na której chcemy instalować. Jednak musi mieć ona system plików ext3 lub ext4 (bardziej polecam 4). Przy edycji tej partycji masz rozwijane menu i tam wybór katalogów itp, więc wybierz “/”. Dalej instalacja pójdzie z górki.

Po instalacji i restarcie komputera pojawi się Program zwany GRUB, w którym będzie wybór systemów.

Tylko uważaj i nie wybierz automatycznej instalacji (wyczyści to cały dysk).

Jest jeszcze opcja automatycznej instalacji na wolnej przestrzeni dyskowej, więc jeśli ma wydzieloną osobną partycję to Ubuntu sam wykryje układ partycji i wykryje Windowsa, tę wolną partycję i podzieli ją po swojemu na partycję dla systemu i swap.

Musi to na Rusi a w Polsce jak kto chce :-" Ubuntu, zresztą jak i inne dystrybucje oraz systemy korzystające z jądra Linux, można zainstalować nie tylko na Ext3 lub 4 ale również na starszej wersji Ext2 i na jeszcze wielu innych systemach plików wspieranych przez jądro Linux, tj. chociażby ReiserFS , Xfs , Jfs i kilka innych. Tak poza tym Ext4 jest domyślnym systemem plików w Ubuntu, czyli jest domyślnie wybierany podczas instalacji i osobiście również go polecam.

Pozdrawiam!

A może wystarczyło troszeczkę poszukać?

http://www.dobreprogramy.pl/Linux-Insta … 11279.html

Mam teraz problem, że zniknęła mi partycja, gdzie miałem sporo danych.

Kiedyś to miałem i gdzieś w ustawieniach windowsa przywracało się partycję, aby była widoczna w moim komputerze. Jak to się robi?

Ona istnieje, ale jest ukryta i nie widać jej w Mój Komputer.

@edit:

W programie EASEUS Partition Master 3.0.2 Professional Edition partycja istnieje, więc na pewno się nie usunęła.

Miałem to kiedyś na Viście, w ustawieniach chyba w PA się ustawiało to, ale nie pamiętam. ;/

@edit2:

Już znalazłem. Wszystko jest okej. :))

Zarządzanie dyskami, dodałem literkę do dysku i jest oki :wink: