Instalacja visty bez utraty danych

Witam,

Mam takie pytanie - czy jest możliwe zainstalowanie/naprawa systemu bez utraty danych i programów zawartych na partycji?

Po zainstalowaniu aktualizacji SP2 wystąpił bląd z aplikacją TitusPlus, a jest ona najważniejszą aplikacją na tym komputerze i wybrałem opcje przywrócenia systemu do poprzedniego stanu. To naprawiło problem, do czasu… Przy następnej próbie przywrócenia systemu komputer stanał. Uruchamia się do myszki i czarnego ekranu, a po pół godziny wyświetla komunikat, że nie można uruchomić komputera.

:frowning:

Instalacja nakładkowa krok po kroku.

No dobra… a teraz jak zrobić upgrade (bez upgrade), jesli system nie startuje?;>

Możesz wejść w tryb awaryjny ?? Być może zostanie zakończone nieudane przywracanie w tym trybie. Możliwe że da to możliwość wejścia w tryb normalny, i wykonanie nakładki !?

Nie da rady. To był pierwszy pomysł na który wpadłem. Też występuje komunikat o nieudanym załadowaniu jakiegoś pliku do pamięci. Pomyślałem sobie, że może zrobię nakładkę na 7. Ale nie chciałbym mieć nielegalnego oprogramowania.

A istnieje jakiś sposób żeby dokopać się do dokumentów z pulpitu? linuch wyświetla pusty folder… :frowning:

Jaki komunikat wyskakuje ?? Ten o niemożności załadowania pliku do pamięci ??

Coś takiego. Niestety nie mam dostępu do tego komputera i nie mogę przepisać treści komunikatu.

Myszką mogę ruszać, ale ekran cały czas pozostaje czarny.

Próbowałeś opcji: podczas startu systemu F8-> napraw komputer-> powinno się zacząć naprawianie automatyczne, jeżeli nie zadziała to mamy możliwość raz jeszcze spróbować przywrócić system, spróbować naprawić przez sfc w CMD, ostatecznie przez CMD spróbować przekopiować najważniejsze dane na inną partycję i spróbować zainstalować system przez “napraw komputer” z płyty instalacyjnej, po tym wszystkie dane powinny być zachowane w WindowsOld, jednak na wszelki wypadek lepiej spróbować zrobić kopię na inną partycję.

Jeżeli nie chcesz stracić danych, postępuj tak, jakbyś instalował system od nowa, z tymże zamiast formatować partycję systemową, zaznacz ją i wciśnij dlalej. Wtedy wyskoczy komunikat w stylu,że na tej partycji może już znajdować się system Windows, czy zostaniesz zapytany, czy chcesz zmienić nazwę poprzedniego folderu windows na windows.old i zainstalować system od nowa - dajesz tak i po problemie :wink: