Instalacja VISTy mając XP

Witam, ściągnąłem Windows Vista Business 64bit SP1 za pomocą platformy MSDNAA(moja uczelnia ma umowę z microsoftem i udostępnia studentom oprogramowanie microsoftu). Plik jest w formacie iso. Posiadam Windowsa XP Home Edition i chcę doinstalować na wolną partycję którą stworzyłem Windowsa Vistę. Ściągnąłem Deamon Tools-a i zmonotowałem obraz Visty na wirtualnym dysku. Jak odpalam ten dysk to wyskakuje komunikat : “Setup can not run on this version of the Operating System. To install Windows please try booting from the install media.” Uprzejmie proszę o pomoc w tej sprawie

Pozdrawiam,

Sever

Nagraj obraz dysku na płytę i wtedy będziesz mógł zainstalować. Tylko jak będziesz nagrywał przez Nero to musisz przy nagrywaniu wybrać opcję “Nagraj obraz na dysku”. Jak będziesz innym programem nagrywał to powinna być podobnie nazwana ta opcja.

Sprawdź (ustaw) w biosie opcje bootowania, CD jako pierwszy, HDD jako drugi :slight_smile:

zamontuj w deamonie ten obraz,skopiuj całą zawartość na inną partycje niż ta na której bedziesz instalował viste,uruchom setup,później wszystko pójdzie samo,pzdr

kamilek030190xd , tego obrazu się nie montuje. :lol: #-o Ciekawe ile czasu myślałeś żeby wpaść na coś tak głupiego… Ten obraz trzeba wypalić np. w Nero na płytkę, uruchomić z niej komputer i dopiero przeprowadzić instalację!

robie tak zawsze jak napisałem,na dysku miałem tylko obraz płyty win 7,mam trzy partycje, c(systemowa),d,e, obraz mam na e,odpalam deamona,wyskakuje mi autoodtwarzanie,otwieram folder,kopiuje zawartość na d lub e,kopiowanie sie zakończy to klikam SETUP i windows zaczyna sie instalować,partycja sie nie formatuje,jedynie po instalacji jest folder WINDOWS OLD który można usunąć

ps.jak sie nie znasz to nie pisz,proste:)

Wiem, że tak można, tylko, że musi Vista czy też Seven musi być na hdd. A ja pisząc o tym, że tego obrazu się nie montuje, że trzeba go wypalić na płytce miałem na myśli to, że w przypadku starszej wersji Windowsa to nie zadziała. Pozatym, ja wolę wypalić obraz na płytkę, i poprzez jej zabootowanie wgrać system, niż przez wirtualny napęd i potem użyerać się z folderem WIndows.old, bo nie będzie można połowy pliku usunąć z powodu niewystarczających uprawnień.

no więc chyba nie wiedziałeś że tak można bo jakbyś wiedział to byś nie pisał do mnie w poprzednim poście tak jak pisałeś i jeżeli Ty tak wolisz jak napisałeś to twoja sprawa i nie musisz od razu pisać że ja na głupi pomysł wpadłem albo takie teksty no nie,trzeba pomyśleć nad tym co się pisze a tak wogóle to w tym folderze OLD zostaje trzy pliki które zajmują po kilka kilobajtów,można je wtedy zaznaczyć jako ukryte i bez problemu. i musi być na hdd tak jak pisałem że trzeba naj[pierw skopiować z obrazu płyty na dysk. pzdr