Tak jak w temacie mam problem z Instalacja visty na laptopie MSI EX610 z pendrive’a ewentualnie instalacja inna niż napęd DVD. Laptop posiada napęd DVD lecz nie działa i wpadłem na pomysł aby zainstalować system przez pendrive’a. Do tego celu użyłem pendrive’a kingston datatraveler 8gb, pendrive’a przygotowałem według tego poradnika http://www.techit.pl/Artykuly/View.aspx?3908.instalacja+systemu+windows+z+pendrivea±+szybko+i+wygodnie
Po stworzeniu bootowalnego pendrive’a wpiąłem go do laptopa i włączyłem… na początku ekranu POSTu wyskoczyły mi następujące komunikaty:
Press DEL key to run Setup
Press F11 key to run Boot menu
Press TAB key to show POST screen
następnie wcisnąłem F11 i wybrałem pendrive i instalator zaczął kopiowac pliki, nastepnie wlancza sie ten pasek microsoft ten zielony i wyskakuja komendy:
Choose a recovery method wybieram fail-safe recovery nastepnie wyskakuje mi komunikat this action will restore your computer back to original NB manufacturer’s settings. All files and setting will be lost. Are you sure to continue? wybieram ok potem wyskakuje kolejny komunikat this action will format your hard disk and all data on the computer will be lost. please sure to continue again? klikam ok i komp sie restartuje i laduje system a nie instaluje się dalej system. Po restarcie powinna się wznowić praca instalatora, lecz się tak nie dzieje… dlaczego? Dodam, że stworzyłem drugiego bootowalnego pendrive’a, lecz innym sposobem, użyłem nieco mniejszego pendrive’a bo 4gb.
Tak myślałem i myślałem i doszedłem do wniosku, że płyta główna może nie obsługuje bootowania z USB. Tylko nie wiem czy to ma sens, bo jeżeli instalator włącza się z pendrive’a i kopiuje pliki to chyba jednak płyta obsługuje bootowanie usb… sam już nie wiem.
Postanowiłem za pomoca programu EVEREST sprawdzić płytę główną i BIOS. Program wyświetlił mi nastepujący raport:
Płyta główna:
Typ procesora: Mobile DualCore AMD Turion 64 X2 TL-58, 1900 MHz (9.5 x 200)
Nazwa płyty głównej: MSI MegaBook EX610 (MS-163D) (instalował ktoś na takiej płycie system z pendrive’a?)
Mikroukład płyty głównej: AMD 690V, AMD Hammer
Pamięć fizyczna: [TRIAL VERSION]
Typ BIOS’u: AMI (08/28/07)
Port komunikacyjny: ZTE Diagnostics Interface (COM4)
Port komunikacyjny: ZTE NMEA Device (COM5)
Magazyn:
Dysk fizyczny: WDC WD1600BEVS-22RST0 ATA Device (149 GB, IDE)
Napęd dysków optycznych: FWHA P6BS1I38XY7 SCSI CdRom Device (tu mi się pytanie rodzi, czy jak stacja DVD jest uszkodzona, to czy program ją widzi? czy może nie jest uszkodzona tylko jakiś sterowników brakuje?)
Napęd dysków optycznych: Optiarc DVD RW AD-7530B ATA Device
i tu chyba przedstawię najważniejsze parametry…
Właściwości BIOS’u:
Sprzedawca: American Megatrends Inc.
Wersja: A163DAMS V3.02
Data wydania: 08/28/2007
Rozmiar: 512 KB
Urządzenia startowe: Floppy Disk, Hard Disk, CD-ROM, ATAPI ZIP, LS-120 (z tego wynika chyba m.in, że z USB boot nie wystartuje)
Możliwości: Flash BIOS, Shadow BIOS, Selectable Boot, EDD, BBS (z tego wynika chyba m.in, że można BIOS flaszować)
Obsługiwane standardy : DMI, ACPI, ESCD, PnP
Możliwości rozbudowy: ISA, PCI, USB (a czy z tego czasem nie wynika m.in, że po aktualizacji BIOSu można wystartować z USB boot?)
Jak widać mam problem i parę pytań i liczę, że ktoś mi pomoże z tym problemem. Może fizycznie instalacja z pendrive’a jest niemożliwa i będzie trzeba system zainstalować innym sposobem?

System, zainstalowałem z pena i nawet śmiga z SP2, ciekawe tylko jak długo