Swojego czasu zakupiłem laptopa z OEMową wersją Windows Vista.
Moje pytanie jest następujące, chcę usunąć teraz całkowicie Windowsa z dsyku,
zainstalować linuxa, zapewne po jakimś czasie znów zainstalować vistę,
więc zastanawia mnie to czy będę mógł to zrobić,
przy pomocy dołączonych płyt do zestawu,
gdzie posiadam błękitną płytę " Nośnik odzyskiwania Systemu"
Poniżej napisane jest “Niniejszy nośnik służy do odzyskiwania systemu operacyjnego w przypadku jego awarii.”, trochę niżej “Nośnik zawiera 32 biotwą wersję systemu operacyjnego”
Tak. Raczej jest to normalna płyta instalacyjna ,z opcjami zakładania partycji ,formatowania itd. Możesz się upewnić np poprzez instalacje VirtualBoxa i zbootowanie tej Visty z płyty w wirtualnej maszynie.(min 10 GB dysk i 512 MB RAM)
Recovery CD/DVD nie zawiera normalnego systemu z tymi opcjami, o których mówi Łukash.
Zawiera ona obraz systemu, który został wgrany przez producenta na komputer (stawiam, że piszesz o laptopie - do nich najczęściej jest recovery), czyli z góry ustalone partycje, programy od producenta (crapware często #-o ) no i tyle w sumie.
Akurat partycja recovery na płycie DVD jest jak najbardziej możliwa. U mnie dla przykładu partycja recovery ma 8GB z czego nie wszystko zajęte - w sam raz na DVD double-layer.
Nie będziesz wiedzieć co to jest, dopóki nie sprawdzisz, może być to:
Właściwa płyta instalacyjna
Recovery, z dodatkami od producenta, albo nawet:
Płyta Recovery Disk zawierająca wyłącznie narzędzia naprawcze (iso to ok. 120-140MB).
@walker13150 i tutaj się kłania czytanie, ewidentnie napisałem, że programy dodatkowe są na drugiej płytce, a więc twoje przypuszczenie numer 2 jest niemożliwe