Mam płytę reinstalacyjną do laptopa dell, z czystym windowsem 7 home prem. (w ktorej jest dodana tylko kompozycja dell i pare tapet, oraz ikona uzytkownika), ktorej przy instalacji nie trzeba aktywować.
Postanowilem zainstalowac ja na laptopei innej firmy (acer), na ktorym jest win 7 home prem tylko ze x64. Po instalacji wsyzstko dziala tylko wyskakuje ze mam 3 dni na aktywacje produktu. Jeśli wpisze CD key z naklejki z tylu na ktorej jest napisane Windows 7 Home Prem OA, to czy ten klucz zadziala legalnie czy nie?
Nie bo licencja jest przypisana so sprzętu. Mogę się mylić bo ekspertem nie jestem ale z tego co się orientuje to Twoja licencja zadziałała tylko na Twoim dellu. Na Acera już musisz mieć kolejna licencję no chyba że kupiłeś firmową licencję która możesz przenosić.
No tak, to po co ta naklejka z tylu na laptopie z kluczem windowsa? Ona jest nie potrzebna i można ją wyrzucić? Ten klucz jak go się aktywuje jest nieprawidłowy?
Zastanawiało mnie czemu przy instalacji z tej płyty nie trzeba było wpisywać klucza na moim dellu jak i acer. Może masz rację, że przy instalacji nadaje licencje laptopowi.
Ale cóż, myśle że spróbuję go aktywować. Ale czekam na inne odpowiedzi.
Nośnik instalacyjny przygotowany przez Dell-a zadziała na sprzęcie Dell-a bez konieczności aktywacji.
W przypadku zaś instalacji na sprzęcie nie Dell-a powinien zapytać o klucz. W teorii wpiszesz klucz z Acer-a i nie powinno być problemów zakładając że zarówno klucz jak i nośnik jest OEM.
Licencyjnie może być problem tylko z bitowością gdyż jak zrozumiałem masz nośnik z 32bitowym systemem Windows 7HP zaś na laptopie Acer masz 64bit. Nie jestem pewny czy taka zmiana jest dopuszczalna.
Najbezpieczniej byłoby skorzystać z nośnika z systemem Windows 7 HP 64bit.
Nielegalne jest wtedy gdy zainstalujesz Windowsa nie kupując go. Łamanie licencji rodzi odpowiedzialność cywilną, czyli producent oprogramowania może cię za to pozwać do sądu. Nie jest to równoznaczne z legalnością oprogramowania w rozumieniu prawnym.
Mam zamiar wpisać klucz z naklejki, na plycie nie ma żadnego klucza. Więc pod tym względem raczej nie łamię prawa, bo klucz z naklejki będę wpisywał na sprzecie na ktorej jest naklejka.
Tylko że na naklejce mam napisane OA, czy to jest równe OEM?
Aktywowałem i klucz wszedł bez najmniejszego problemu na wersję 32 bitową.
Potwierdzę, parę lat temu kontaktowałem się w tej sprawie nawet z pomocą MS.
Legalne to jest bo system z nośnika oryginalnego, ale niezgodne z licencją. Płyta brandowana Della to płyta dla Delli w prostej linii. Legalne i zgodnie z licencją jest, jak masz wersję systemu X i instalujesz tę wersję X z drugiego oryginalnego nośnika (nawet, jak pożyczyłeś od kogoś). Dlatego instalowanie wersji Dellowej na Acerze się gryzie pod tym kątem, choć klucz przyjmnie. Nie podoba Ci się taka zagrywka? No to może czas przemyśleć, czy chcesz używać Windows, bo zgadzasz się tym samym na politykę MS
a ja proponuję inne rozwiązanie jeśli jeszcze nie rozwiązałeś problemu
zakładam, że na acerze miałeś / masz zainstalowany Windows 7 od producenta, odpal go z tym całym crapware jaki dał producent i skopiuj sobie dane aktywacyjne Win 7 np. programem Activation Backup And Restore ze strony http://directedge.us/content/abr-activation-backup-and-restore
Gdy już masz czyste iso instalujesz system jednak bez podawania klucza produktu, po instalacji systemu odpalasz ponownie program Activation Backup And Restore jednak tym razem by przywrócić aktywację, po chwili klucz będzie wpisany a system aktywowany danymi z laptopa acer. Testowałem na wielu laptopach, dell, hp. lenovo i nigdy nie miałem żadnych problemów natomiast miałem kiedyś problem taki, że po wpisaniu kodu z naklejki od Win7 z laptopa kod został przyjęty ale systemu nie dało si aktywować i nawet po kontakcie telefonicznym uzyskałem informację, że nie mogą pomóc gdyż numer jest od OEM-owego producenta i to z ich nośników należy odzyskiwać system.