Witam.
Proszę o pomoc w instalacji win 8 na HP pavilion. Zerknijcie proszę czy ustawienie w biosie jest OK Penek zrobiony programem Rufus link poniżej. Niby zrobiłem tak jak znalazłem na forum, ale nie idzie.
Z góry dziękuję
Witam.
Proszę o pomoc w instalacji win 8 na HP pavilion. Zerknijcie proszę czy ustawienie w biosie jest OK Penek zrobiony programem Rufus link poniżej. Niby zrobiłem tak jak znalazłem na forum, ale nie idzie.
Z góry dziękuję
A próbowałeś przez boot. W HP jest chyba ESC przy starcie.
Próbowałem, ale nic.
Priorytetu nie ma do ustawienia w tym UEFI?? Wygląda to jak takie AMI BIOS, tylko niebieskie tło
Pierwszy obrazek, uefi boot order USB flash drive na 1 pozycję i ma gadać, chyba że partycjonowanie złe wybrane było w rufusie
A ma być?
Jak masz secure boot aktywny to w rufusie gpt, nieaktywny to możesz wybrać „legacy” z MBR.
Jak GPT będzie dyskryminowane, to znaczy że HP coś nie pasi (mam podobnie na starym AMI BIOS UEFI od Toshiby).
Pewnie HP ma niestandardowe sterowniki do dysku lub sztucznie konfiguruje macierze (RAID)…
Idzie to obejść. Na HP suport są tylko stery do win 10.
Masz w tym laptopie HDD, SSD Sata czy SSD NVMe?
Siedzi dysk SSD Nv Me
Na stronie 15 masz to opisanie http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c03578998.pdf
Ale ten BIOS jest dziwny. I tam nie ma tego
Bo się upierasz, że to musi być macierz.
Ja to podaję jako jeden z kilku powodów dlaczego dysku może nie widać (jako trzeci może być poluzowanie a czwarty awaria NVMe - slot w laptopie lub dysk).