Instalacja Win11 na starym sprzęcie

Stary sprzęt to Lenowo L440. Chciałem przetestować Win11 na tym laptopie. Znalazłem 3 metody.

1. Modyfikacja Rejestru poprzez „Bypass”
  2. Rufusem.
  3. Windows11Upgrade.
    Problem z pierwszą metodą - nie otwiera mi się okno CMD na żadnym etapie instalacji, przez co nie mogę wejść do Rejestru i go zmodyfikować.
    Rufusem wyświetla mi się jakiś ERROR i coś ode mnie chce, a że mój angielski jest niemal zerowy to nie wiem o co chodzi.
    Trzecią metodą również wyskakuje jakiś błąd i na tym się kończy moj test Win11 na Lenowvo.
    Co ciekawe na jeszcze starszym HP pierwsza metoda(modyfikacja rejestru) przeszła bez problemów.
    Jakieś sugestie? Zaznaczam, że nie jestem informatykiem i proszę o wyjaśnienia jak krowie na rowie.

Jak masz tam jakiś Windows to spróbuj uaktualnienia jako serwer (od najprostszych przełączników po jakieś zaawansowane)?

setup.exe /product server
setup.exe /Product Server /Compat IgnoreWarning /MigrateDrivers All

mnie ruszyło coś podobnego do drugiej wersji przy uaktualnieniu z 23H2 na 24H2 (MS mogło już ulepszyć ISO i zaktualizować sumy kontrolne, tak by nikt się nie kapnął, że czas marnuje).

Plik setup.exe ze rozpakowanego ISO lub z gotowego pendrive.

Co do Rufusa to może zrobiłeś pendrive pod UEFI a nie legacy BIOS.

123~2

Może kramar99 podlinkuje jakie kombinacje alpejskie trzeba wykonać jeszcze, pomimo że Rufus coś tam odblokuje.

Co do bypassów, to może pomyliłeś te z trybu czystej instalacji z tymi do uaktualniania na minimalnie sprawnym systemie (jak oba dalej dają jakieś efekty, bo te do uaktualnienia chyba zostały już zignorowane).

I wszystko działa!!

1. To okno ty sam wywołujesz przez Shift-F10, następnie uruchamiasz regedit i importujesz (Menu>Plik-Import) „Bypass”
  2. Rufusem najłatwiej (wybierz ostatnią wersję) - najważniejsze opcje w czerwonej ramce, drugie okno pokazuje się jak naciśniesz START

Możesz również od razu stworzyć konto lokalne jak chcesz.
    2025-08-19_173129
  3. Trzecia metoda najtrudniejsza ale też da się zrobić.
    Tutaj poleciłbym narzędzie Flyby11 z Githuba:
    GitHub - builtbybel/Flyby11: Windows 11 Upgrading Assistant
1 polubienie

Zmodyfikuj instalator. Pewnie nie masz TPM2

Dziękuję za odzew i odpowiadam na powyższe sugestie. Fakt, laptop nie ma TPM 2.0(ma TPM 1.2). Shift+F10 nie reaguje. Fn+Shift+F10 zero reakcji dlatego nie mam gdzie wpisać „Regedit”(przetestowałem klawiaturę-działa prawidłowo). W Rufusie próbowałem zarówno GPT jak i MBR, ale nie zmieniałem UEFI gdyż laptop to ma. Ale chyba moja cierpliwość została nagrodzona. Po setnej próbie stał się cud i… otworzyło się okno wiersza poleceń. Dalej już poleciało i system jest postawiony. I odkryłem kolejną ciekawostkę. Nie mogę uruchomić okna „Uruchom”. Tzn. okno się otwiera ale czyste i u góry lata pasek(jakby coś szukał). Na razie tyle mojego testowania i oprócz zafiksowanego „Uruchom” nie zauważyłem innych niedogodności i laptop działa.

Win+R i wpisz „regedit”

Win+R też ten sam efekt. Ale stał się kolejny cud. Po zainstalowaniu aktualizacji lupka ożyła. Jak na razie testuję. Dzięki za odzew.

Ewidentnie ten laptop jest za słaby na Windowsa 11. Jeśli już chcesz go koniecznie to raczej wypróbuj jakiegoś moda i to mocno okrojonego ze śmieci.

i5-4300U z tego laptopa to 4 generacja i5 i może faktycznie jest słaby. Ale w jeszcze starszym laptopie HP nie miałem żadnych problemów i znajomy dalej go ujeżdża. Po aktualizacjach wszystko wróciło do normy. Przeglądanie internetu bezproblemowe. Zdjęcia bez problemów. Jakiś film z wakacji też szedł bez niespodzianek. Do niczego więcej ten laptop nie służy-po prostu taka rezerwa na wypadek „W”. Ale dzięki za sugestie.

Przecież to na 11 będzie działało ślamazarnie. Na dodatek przy tak starym sprzęcie, przy byle aktualizacji, może być problem ze stabilnością.

Takie starocie świetnie się sprawdzają do internetu, filmów, obsługi banku, allegro itp. Z Fedorą, albo czymś podobnym.

1 polubienie

Mi postawić się udało tegoż Windows 11 na Lenovo z50-70.

Dzialla? Pewno.