Instalacja Win8 dwa razy na tym samym komputerze jedna licencja

Mam takie nietypowe pytanie. Chcę na jednym tym samym komputerze zainstalować Windows 8. A to z takiego powodu ponieważ często eksperymentuję i nie chcę ciągle instalować systemu na nowo stąd pojawił się pomysł żeby na dysku SSD postawić tegoż Windowsa i będzie to mój główny system a do zabawy na dysku HDD będzie druga taka sama instalacja na której będę testowała powiedzmy antywirusy. Jak to wygląda w świetle prawa. Tak czy siak w jednej chwili będzie uruchomiona tylko jedna sesja Windowsa.

To, że w danym czasie jest uruchomiony tylko jeden nie ma znaczenia - znaczenie ma ile razy jest zainstalowany - dla każdej instalacji jest potrzebna oddzielna licencja.

Zawsze możesz zrobić obraz dysku i z tego przywracać system. Szybciej niż instalacja i nie wymaga następnego klucza. Zawsze możesz ten obraz na hdd wrzucić i po testować a potem format tego hdd, żeby w razie czego był jedn system zainstalowany. Możesz też pokusić się o zabawę w wirtualizację, tylko tu wymagany jest nowy klucz.

Ok rozjaśniliście mi sytuację. A jeszcze jedno pytanko. Załóżmy że padnie mi SSD (mam już wiekowego 3 letniego), wgram wcześniej wykonany obraz z aktywowanym Windows 8 na HDD, czy to wówczas będzie legalne? Z tego co kiedyś czytałam klucz jest przypisany do płyty. Nic się nie zmieniło w tej kwestii?

Dysk nie ma znaczenia. Co do przenoszenia systemu hdd-ssd zalecany jest pełen format niż klonowanie.

Dobrze wiedzieć, w takim razie zamawiam nowy ssd bo z tego co widzę mam już komórki “wygasłe” czy jak się to tam nazywa.

Jak możesz pokaż zrzut z programu diagnostycznego najlepiej od producenta.

MicroSoftu nie obchodzi to co się stanie z twoim komputerem. Jeśli Windows samoczynnie się nie zautoryzuje, musisz wykonać telefon do automatu MS i aktywować go ręczne. Jeśli jest to licencja OEM, to pytaniem kluczowym będzie, czy system jest zainstalowany na jednym komputerze. To, że system był na innej specyfikacji sprzętowej, która się zużyła MS nie obchodzi - licencja jest sprzedawana na jeden komputer, i na jednym komputerze na raz może być wykorzystywana.

Tyle  że  nie  dotyczy to OEM Win  7 i niższych które  są przypisane do konkretnego  sprzętu który można modyfikować jedynie w  ograniczonym zakresie.

A o jakim systemie mowa w temacie? Chyba Windows 8, więc Pańskie uwagi są bezcelowe…