Instalacja win98 obok XP

Witajcie

Mam na dysku Windowsa XP Pro na partycji C. Chciałbym zainstalować obok XP windowsa 98 na partycji E ( sformatowałem ją na win xp w systemie plików FAT32 )

Odpalam komputer z dyskietki startowej wybieram 1 opcję ( czyli z obsługą CD ) potem komputer wczytuje z dyskietki. Pojawia się A:\> więc wpisuję A:\>F:Win98Setup.exe ( F ponieważ w win xp tak mam przypisany napęd dysków optycznych ) wywala błąd ( płyta nawet się nie rozpędza ) wpisuję znowu tym razem A:\>D:Win98Setup.exe płyta się rozpędza ale znów wywala błąd co robić ?.

A po co z dyskietki jak możesz od razu z płyty poprzez boty?

Windows 98 nie był bootowalny. Jedynie pirackie wersje pobono. [-X

Dodane 11.04.2009 (So) 17:06

Nie parz na windows xp

1. Gdy bootujesz dyskietke wybierz fukcje Urchom komputer z fukcją cd-rom

2. Po pełnym dopaleniu na ekranie powinno widnieć etykieta (A: B: C: D: E:) dysku cd-rom

3. Na przykład system podał etykiete R:

4. Wpisuje R: lub CD R:

5.Wpisuje setup.exe

6. Jeżeli nie idzie to wpisuje:

- wpisuje -> cd win98 (Bez tej kreski ''-'')

- następnie -> setup lub -> setup.exe

* Nie idzie no to:

- Zamiast ''setup lub -> setup.exe'' wpisz oemsetup lub oemsetup.exe

Jeżeli po tym samouczku nadal klap to zresetuj komputer, gdy uruchomisz znowu dyskietke wpisz fdisk

Tego się tak nie robi! !!

Uruchamiasz kompa z dyskietki, dajesz z obsługą cd-rom, wkładasz płytkę i wtedy jak pokaże się a:\to wtedy wpisujesz setup, wciskasz enter i ot cała fizlzofia…Mogłeś najpierw wgrać 98 a potem xp to wtedy xp wykryłby windowsa98 i dodałby go do swojego bootloadera, a tak to musisz dodać do bootloadera wpis ręcznie…

Jakie wersje pirackie?! Wgrywałem u mnie w szkole kilka lat temu, i płyty normalnie botowały, chociaż były oryginalne.

Tak, ale są wersje bootowalne i nie bootowalne, które właśnie trzeba uruchomić z dyskietki…