Witam! Chcę zainstalować Windows XP obok 10. Mam dwa dyski , SSD GPT i HDD MBR.
Na SSD mam zainstalowaną dziesiątkę , a na HDD trzymam programy i gry.
Potrzebuję Windowsa XP do starszych gier i programów.
Zamierzam zmniejszyć volumin na Dysku SSD i wgrać na drugiej partycji XP.
Natomiast na HDD trzymać programy na obu systemów.
Jest taka możliwość?
Prawdopodobnie Nie:)
Powodów masz kilkanaście, zaczynając od tego, ze jeżeli amsz sprzęt z nowszych, to win xp nie zainstaluje się z braku sterowników, a kończąc na tym, że nawet po zainstalowaniu okaże się, że brak driverów np. do grafiki i polowy innych .
W 10 masz tryb zgodności, spróbuj jego,
Co do sterowników pod XP to znalazłem i już je pobrałem. Tylko wydaje mi się że może wystąpić problem z GPT i MBR
Problem będzie taki, ze jak nie masz np. procesora, który był w czasach XP, to stwierdzi, że nie da się zainstalować. Przerabiałem.
Postaw XP w wirtualce.
Instaluj na wirtualnej maszynie. A to dlaczego, dlatego że jeśli chcesz mieć dwa systemy ob9k zainstalowane, to musisz instalować od najstarszej wersji. W Twoim przypadku, musiałbyś usunąć całkowicie Windowsa 10, następnie zainstalować WinXP, kończąc na instalacji dziesiątki. Jeśli obok już zainstalowanej dziesiątki chciałbyś zainstalować XP, nie będziesz miał boot menu i automatycznie uruchomi się Windows XP.
Nie wiem czy Wirtualka da radę na takim sprzęcie?
Procesor: DualCore Intel Pentium G3420, 3200 MHz
Karta Graficzna: AMD Radeon R7 260X
Płyta Główna: Asus H81M-E
Dyski: TS240GSSD220S
TOSHIBA P300
4GB RAM
Dzięki , nie wiedziałem o tym. Jednak spróbuję na Wirtualnej Maszynie
Próbuj.
Dodam jeszcze, że fizycznie zainstalowany xp mógłby szybko zarżnąć SSD, bo w jego czasach czegoś takiego jeszcze nie było
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc!
Już miałem się brać za instalke, tylko problemów sobie narobił.
Jakbyś kiedyś cierpiał na nadmiar funduszy, to dorzuć ze 4 GB ram i i5 ew. nawet i3, Twoja karta jest fajna, ale procek już mniej do nowszych na win 10