Kiedyś na moim laptopie z Windowsem 8 próbowałem zainstalować windows 7 profesional 64x przez nośnik Pendrive przez Ventoy i po zniknięciu napisu: „Windows is loading files” to zaczynał się bootować windows 7. ale coś było nie tak… Na samej górze był czerwony pasek. Ktoś wie, jak to naprawić?
Załącznik na dole:
Wszędzie to masz? Jeśli nie to instalka coś się tak ładuje. Ventoy ok?
Można migrować na jakiś Mint, Ubuntu lub Chrome OS Flex - jest szansa, że tam pasek zniknie i będziesz mógł łatwiej używać aktualnych programów bez śledzenia czy do Supremium lub jakiegoś R3dfox dodano malware:
Taki efekt może dawać uszkodzona pamięć RAM, VRAM lub procesor grafiki, wówczas na ekranie bootowania systemu mogą pojawiać się takie dziwne artefakty. Przetestuj pamięć RAM za pomocą Memtest86+ lub Memtest86. Sprawdź też czy masz zainstalowaną aktualną wersję BIOS/UEFI oraz czy twój laptop posiada jedynie zintegrowany układ graficzny czy również dedykowaną kartę graficzną.
W przypadku niektórych laptopów zdarza się, że takie artefakty pojawiają się podczas wczytywania systemu i znikają po załadowaniu systemu. Nie jest to wina usterki sprzętu i nie ma wpływu na działanie samego komputera.
Kilka lat temu również miałem identyczny przypadek.
Laptop Lenovo z fabrycznie zainstalowanym Windows 10 jednak z powodu dysku HDD nie dało się go kompletnie używać. Postanowiłem więc zainstalować 7-kę.
Po włączeniu instalatora z płyty objaw taki sam jak na zdjęciu - czerwony pasek na górze a instalator się zatrzymywał.
Okazało się, że problem powodowała włączona funkcja wirtualizacji w Biosie. Po jej wyłączeniu instalator ruszył poprawnie, bez żadnych błędów.
@TerminatorKomputerow
Wejdź do Biosu i wyłącz wszystkie funkcje związane z wirtualizacją: Intel Virtual Technology, ewentualnie Intel VT-d i inne podobnie brzmiące.
Tylko potem VirtualBox nie ruszy. xD
Ja na tym laptopie nie potrzebuje Virtual boxa.
A zainstaloje windowsa 7 na Lenovo 650-30?
Lenovo 50-30 jest kompatybilny z Windowsem 7. Na stronie pomocy Lenovo udostępnia nawet sterowniki pod Windows 7 do tego modelu laptopa.