Witam, oto mój problem. Mam na komputerze stacjonarnym fizyczny dysk 180GB, przy instalacji systemu w okienku wyboru partycji wybieram format wszystkiego tzn. bez partycji. I tu pojawia się moje pytanie: jak zrobić 2 partycje 40GB na system i 140GB na pozostałe pliki?
musisz usunąć partycje 180 gb i dodać jedna 40gb i druga 140
lub zaisntalować system na 180 gb. I zmniejszyć wolumin przez Windowsa (chociaż wątpie żebyś zmniejszył o 140 gb, pewnie z 50 max.)
Musisz skasować wszystkie partycje "usuń wszystkie"jak się nie mylę,następnie z przestrzeni RAW (nieprzydzielonej) stwórz partycję 40 GB (wielkości podajesz w MB czyli 1024x40=40960 MB),na tej partycji instalujesz system (to musi być NTFS),drugą partycję utworzysz sobie już w systemie:panel sterowania->system->narzędzia systemowe->zarządzanie komputerem-> (po prawej) zarządzanie dyskami->PPM na przestrzeń nieprzydzieloną->nowa partycja->postępujesz zgodnie z podpowiedziami kreatora.
Podczas instalacji systemu może wykonać wszystkie kroki, nie musi się bawić w nic w systemie czy panelu sterowania.
Dzięki za porady. Udało mi się