Ten poradnik ma przedstawić jak stworzyć nośnik instalacyjny z systemem Windows 7 na USB HDD, albo zwykłym Dysku.
Uprzedzam że z USB HDD nie działa sposób z Ultra ISO (wymazuje cały dysk, a może nam to nie pasować?), albo na drugim dysku twardym.
Zaczynamy!
Potrzebne nam będą:
-
Program do Partycjonowania (Gparted)
-
Płyta z Windows 7
-
Około 10 gb wolnego miejsca na dysku.
-
Podłączamy nasz dysk do usb.
-
Bootujemy płytkę z programem Gparted.
-
Tworzymy partycję. (
a) Formatujemy ją na NTFS.
b) Ustawiamy jej flagę BOOT (UWAGA!! Jeżeli ta partycja znajduje się na dysku głównym tam gdzie mamy Windows nie wykonujemy tego! Windows nam się nie włączy!)
-
Restartujemy oraz wyciągamy płytę Gparted.
-
Przechodzimy dalej. Start --> Uruchom --> cmd
-
Przenoszenie MBR.
Tutaj będzie troszkę pisania. Wkładamy naszą płytę z Windows 7 do napędu.
Teraz otwieramy mój komputer i zapamiętajmy literę napędu CD-ROM i Dysku na który mamy przenieść naszą instalkę. Załóżmy że mój CD-ROM ma literę Z, a dysk X.
Wpisujemy kolejno
Z: CD BOOT
CD BOOT
BOOTSECT.EXE /NT60 X:
Brawo przenieśliśmy MBR na nową partycję!
-
Przechodzimy do Mój komputer. Otwieramy zawartość płyty przez opcję Exploruj, albo przeglądaj. Kopiujemy wszystko na nową partycję.
-
Cieszymy się botowalnym USB HDD z instalką Windows’a 7.
W przypadku zwykłej partycji na jednym dysku postępujemy tak:
-
Jeżeli chcemy przeinstalować system z tej partycji bootujemy Gparted.
-
Ustawiamy flagę Boot dla partycji X.
-
Restartujemy i powinna zostać zbotowana partycja z instalką.
4 Jeżeli po instalacji Flaga Boot nie powróciła do partycji standardowej bootujemy Gparted i ją przywracamy.
Jeszcze raz powtarzam ani narzędzie Microsoftu, ani Ultra ISO nie sprawią, aby instalka chodziła na USB HDD. Pierwszy nie widzi wogle dysku, a drugi Usuwa tabelę partycji.
Wzorowałem się na:
http://www.intowindows.com/how-to-insta … ing-guide/
Tylko zmieniłem to tak, aby nie trzeba było usuwać całej tabeli parycji z całego dysku. Ominąłem DISKPART i zamieniłem go na gparted bo ten program jest lepszy.
W ten sposób możemy to wykonać na zwykłym dysku HDD bez utraty danych.