Chcę zainstalować system na dysku o pojemności 1TB. Najpierw chciałbym stworzyć dwie partycję, systemową i na dane. Ile przeznaczyć miejsca na partycję systemową, gdzie oprócz Windowsa będą instalowane programy, ewentualnie jakieś gry? Pierwsza myśl to 200GB na systemową a reszta na dane?
Ja instaluje na partycji systemowej jedynie programy użytkowe i spokojnie z zapasem wystarcza 80-100GB. Na gry mam kolejną, osobną partycję i kolejną na swoje prywatne dane. Zależy ile i jakich gier masz zamiar instalować na systemowej.
macwas , zapoznaj się, proszę, z tym tematem i tą stroną, a następnie - korzystając z przycisku Edytuj(na dole pierwszego posta po prawej stronie) i opcji Użyj pełnego edytora - popraw tytuł wątku tak, by mówił konkretnie o problemie. Poprawnie zatytułowany wątek zwiększa szansę na uzyskanie szybkiej pomocy. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.
Odyniec_Stary oj zdziwiłbyś się. 50Gb to za mało ja bym dał 100Gb. Gdybyś ty zobaczył po miesiącu użytkowania jak maleje pamięć na “C” to byś się za głowę złapał. Przez ok. tydzień użytkowania win 8 pamięć na “C” zmniejszyła mi się z 16Gb wolnych na 5Gb wolnych. Ja Ci radzę daj 100Gb na “C” później 200Gb na “D” i reszta na “E”. “C” będzie systemowa. “D” na zdjęcia, muzykę, dokumenty różnego rodzaju itp. “E” to będzie partycja do gier i programów. Wartości pamięci “D” i “E”. Oczywiście możesz zmienić do własnych jeśli masz dużo zdjęć, muzyki i dokumentów a mało gier i programów, to oczywiście zwiększ rozmiar “D” a zmniejsz “E”
Poza tym zawsze można zmniejszyć rozmiar kosza na dysku C, wyłączyć hibernację i ustawić na sztywno plik wymiany i już miejsce zaoszczędzone. Mam systemową 80 GB z czego 50 GB Jest wolne (po roku).
Ooooo panie ponad 400Gb na dysku C. OEM to partycja odzyskiwania systemu windows jak dobrze pamiętam. czy coś takiego. Zmniejsz pamięć o 365GB z dysku C (ale nie musisz). Partycji OEM z tego co mi wiadomo raczej nie da się zmniejszyć. Ale spróbuj usunąć/sformatować partycję OEM za pomocą http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Partition-Master,Program,Windows,12861.html I wtedy przypisać jej literkę. Ale poczekaj może ktoś się jeszcze udzieli. Ja bym tak zrobił, ale zawsze można poczekać na osobę bardziej obeznaną.
Z czego instalowałeś ten system ? że nie miałeś opcji zrobienia partycji. Na samym początku podczas instalacji jest opcja zaawansowana do zmiany wielkości dysku. A jak już masz to skorzystaj z linka co kolega wyżej. Ja bym spróbował od nowa zainstalować (jakieś max 30 min) a zmiana partycji może zająć też tyle, albo nawet kilka godzin.