Instalacja Windows XP OEM z Allegro zgodna z licenja MS?

Witam.

Jestem zainteresowany kupnem tylko i wyłącznie systemu Windows XP niestety Microsoft nie sprzedaje już tego systemu. W takim wypadku znalazłem taką oto aukcje na Allegro.pl : http://allegro.pl/windows-xp-pro-en-oem … 20524.html i moje pytanie brzmi czy kupując ten system i instalujac go na swoim komputerze bede posiadał go legalnie zgodnie z licencja OEM firmy Microsoft tak jak pisze sprzedawca? Oraz, czy istnieje jakas inna droga legalnego zakupu systemu Windows XP?

Dziękuje serdecznie i Pozdrawiam.

W opisie nie ma dedykacji, ani komputera w zestawie więc wygląda czysto. Możesz jeszcze wysłać pw do sprzedawcy bo wygląda to na zwykły sklepowy OEM który możesz legalnie zainstalować.

Żeby udowodnić licencję (OEM, BOX) musisz posiadać (wg. MS: oryginalny nośnik, naklejkę z numerem licencji oraz dowód zakupu - faktura, paragon).

Produkt OEM przypisuje się do chipsetu płyty głównej a jego przenoszenie (co prawda możliwe) zgodne jest z licencją MS tylko wtedy, kiedy płyta zostanie wymieniona na inną (np. z powodu awarii) w czasie trwania gwarancji.

W przypadku BOX ograniczenia takiego nie ma.

Jeżeli produkt z powyższej aukcji nigdy nie był instalowany i aktywowany to owszem będziesz miał 100% legalny system. W przeciwnym wypadku będziesz musiał aktywować system telefonicznie.

Wiadomym jest, że aby obejść procedurę licencji OEM, użytkownicy podczas aktywacji telefonicznej za powód zmiany klucza produkty podają: GWARANCYJNA WYMIANA PŁYTY GŁÓWNEJ - Microsoft to akceptuje i system jest już 100% legalny.

Co do innego sposobu zakupu - w sklepach już raczej nie znajdziesz. Pozostaje taka aukcja jak powyżej ewentualnie zakup używanego, poleasingowego komputera z licencją.

Mam nadzieję, że jesteś świadom tego że system na tej aukcji jest w wersji angielskiej a nie polskiej? Co do legalności się nie wypowiadam ale można przecież zasięgnąć rady na infolinii Microsoftu.

:roll:

Tak jestem świadomy że jest to wersja angielska.

Aukcja wygląda na zwykły OEM który bez problemów jest legalny :slight_smile: tyle że po angielsku jest .