Mam laptopa Laptop HP 15-r100nv z Windowsem 10 i chciałbym przeinstalować na Windows 7 . Problem w tym że nie widzi płyty w boot menu, w UEFI zmieniłem kolejność bootowania i nadal nie widzi płyty.
Probówalem z poziomu Windows’a ale po zainstalowaniu plików do instalacji jest nieoczekiwany błąd…
Dziwne bo płyta Windows 7 jest oryginalna i na działająca na innych komputerach.
Czy ktoś może mi pomóc jak mogę przeinstalować system?
OK. Poszło po włączeniu legacy mode tylko teraz mam problem bo w instalatorze Windows 7 nie wykrywa touchpada. Nie miałem pod ręki myszki pod usb? Powinna taka myszka działać?
I jeszcze pytanie skoro ma problemy ze sterownikami od razu z miejsca instalatora to czy takich problemów nie będzie potem?
Mój angielski nie jest za dobry. Ale z tego komunikatu wynika że:
Zaznaczony dysk ma partycję MBR. A ten Windows może być instalowany na partycji GPT.
Więc płyta albo źle się botuje albo w biosie jest ustawione jako pierwsze uefi.
A tak, racja, za szybko czytam… trzeba odpowiednio ustawić UEFI, między innymi wyłaczyć EFI Boot Sources i Secure Boota. Dodatkowo dobrze byłoby jednak taki dysk wyczyścić z wszystkich partycji i wyzerować mbr dysku.
ok skopiowałem za pomocą linuxa live cd i co teraz? Jak mam ten dysk przywrócić by był MBR i żebym mógł zainstalować na nim Windows7 ? Czy mam go wyzerować?
dodam że nie mam dostępu do żadnego systemu zainstalowanego na tym dysku bo najpierw zrobiłem format windows 10 a potem się okazało że nie mogę zainstalować windows 7 bo nie ma MBR…
Zerowanie (wymazanie) wykonuje się nie spod systemu, lecz spod tzw. bootowania, czyli rozruchu komputera z pendrajwa lub płyty CD. W instrukcji wszystko jest. Po zerowaniu dysk jest “jak nowy”, czyli wymazany do zera (zapisane na nim same zera) i reszta zależy tylko od użytkownika.
Narzędzie (pendrajw lub płyta CD) do wymazania - Activ@KillDisk - trzeba jednak wykonać na sprawnym komputerze.