W uefi weź zamiast uefi, na legacy mode i legacy first. I wtedy zbootuj z płyty. Tak zrobiłem na laptopie brata i dopiero 7 wystartowała.
OK. Poszło po włączeniu legacy mode tylko teraz mam problem bo w instalatorze Windows 7 nie wykrywa touchpada. Nie miałem pod ręki myszki pod usb? Powinna taka myszka działać?
I jeszcze pytanie skoro ma problemy ze sterownikami od razu z miejsca instalatora to czy takich problemów nie będzie potem?
Zabezpiecz się w mysz usb (do 2.0), a sterowniki do touch pad powinny być na stronie producenta i tam pobrać.
Klawiszami np. tab, ←, ↑, →, ↓ też można jak nie ma od kogo w okolicy pożyczyć i do sklepu się nie chce jechać.
Tak ale kwestia czy potem nie będzie problemów skoro już w instalatorze brakuje sterów
Nie, nie będzie problemu ze sterownikami do touchpada, pod warunkiem, że będzie to Win7/64-bit.
https://support.hp.com/pl-pl/drivers/selfservice/hp-15-r100-notebook-pc-series/7234951/model/7399263
Kolejny problem, w instalatorze Windows 7 wyskakuje błąd ponieważ:
Windows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can only be insalled to GPT disks."
W UEFI wyłączyłem Seciurity Boot, i włączyłem Legacy Mode ale to nie pomaga.
Problem w tym że na partycji drugiej nie systemowej mam dane które są potrzebne.
Podbijam pilne
Płyta cały czas startuje jak UEFI.
- Zgraj te dane gdzieś. (użyj do tego bootowalnego np linuxa)
- Za pomocą np gparted usuń wszystkie partycje i zmień GPT na MBR
- Instaluj W7 - bez secure boot, w legacy itp.
Mój angielski nie jest za dobry. Ale z tego komunikatu wynika że:
Zaznaczony dysk ma partycję MBR. A ten Windows może być instalowany na partycji GPT.
Więc płyta albo źle się botuje albo w biosie jest ustawione jako pierwsze uefi.
Więc dysk ma format partycji MBR
A tak, racja, za szybko czytam… trzeba odpowiednio ustawić UEFI, między innymi wyłaczyć EFI Boot Sources i Secure Boota. Dodatkowo dobrze byłoby jednak taki dysk wyczyścić z wszystkich partycji i wyzerować mbr dysku.
Kto ma ten problem? @Piotr47 czy @janusz_pro ?
Przeczytaj wątek od początku, ze zrozumieniem ;p
Przeczytałem i napisałem co trzeba zrobić z dyskiem.
ok skopiowałem za pomocą linuxa live cd i co teraz? Jak mam ten dysk przywrócić by był MBR i żebym mógł zainstalować na nim Windows7 ? Czy mam go wyzerować?
Moim zdaniem, tak! Zerowanie można m.in. zrobić przy pomocy programu Activ@KillDisk. Instrukcja:
Krótki opis też tutaj:
dodam że nie mam dostępu do żadnego systemu zainstalowanego na tym dysku bo najpierw zrobiłem format windows 10 a potem się okazało że nie mogę zainstalować windows 7 bo nie ma MBR…
Zerowanie (wymazanie) wykonuje się nie spod systemu, lecz spod tzw. bootowania, czyli rozruchu komputera z pendrajwa lub płyty CD. W instrukcji wszystko jest. Po zerowaniu dysk jest “jak nowy”, czyli wymazany do zera (zapisane na nim same zera) i reszta zależy tylko od użytkownika.
Narzędzie (pendrajw lub płyta CD) do wymazania - Activ@KillDisk - trzeba jednak wykonać na sprawnym komputerze.
Jeżeli ten komunikat ci się pojawia:
To znaczy że masz schemat partycji MBR !
I nie musisz nic robić z dyskiem.
Źle startuje płyta instalacyjna. Może to być spowodowane złym ustawieniem biosu lub złym nagraniem płyty.
A po czym sądzisz że nie masz schematu w MBR ?