Instalacja Windowsa 10 na starej płycie głównej, która nie jest aktualizowana od lat

Posiadam płytę główną (wiekową z 2008) ASUS P5QL-E i z tego co widzę na stronie producenta, na liście wyboru nie ma Windowsa 10.

A ostatnie sterowniki dla tej płyty główniej, są z roku 2009.

W związku z tym, że na liście wyboru systemu operacyjnego nie ma Windowsa 10, to jest jakiś sens instalowania Windowsa 10 na takiej płycie głównej?

O ile ruszy to sterowniki zawsze możesz wziąść od W7/W8 zależy jaki sprzet masz ile ramu itp ale W10 potrafi chodzić całkiem znośnie po wycięciu syfu typu telemetria i wyłączenie WSearch które mieli dyskiem

Czytam gdzieś w internecie, że W10 działa na tej płycie. Sterowniki powinny być w systemie, nic nie musisz szukać na stronie producenta.

Dla mnie sensu nie ma, ale nie widzę przeciwwskazań.

Jak na moich Asusach (P5B-VM SE) odpalałem 10-tki, to działały.

Więc, jeśli producent nie aktualizuje już sterowników, to w cale nie oznacza, że sterowniki nie są aktualizowane, w tym przypadku automatycznie przez Windowsa?

Nie mam takiego procesu. Chodzi o proces?

W10 zapewnia większość sterowników. Jedynie czego możesz potrzebować ze strony producenta to sterowniki od grafiki, jeśli potrzebujesz zoptymalizowanych pod najnowsze gry.

Ok. Więc Win10 może śmiało pracować na tej płycie głównej.

sory za skrót miało być Windows Search jest on w usługach

Ok, znalazłem.

Rzeczywiście wyłączenie usługi Windows Search sprawia, że Windows 10 jest nieco “żwawszy”.

Dobra, wszystko jasne w temacie. Dzięki.