Witam!
Przed chwilką próbowałem zainstalować system operacyjny, niestety nie udało się.
Co robiłem?
Na początku włożyłem oryginalną płytkę XPeka do Stacji Dysków. Następnie podłączyłem Dysk Zewnętrzny. Ponownie uruchomiłem komputer, wybrałem Bootowanie z CD i zacząłem wgrywać XP (na Dysk Zewnętrzny). W Windowsowym dzieleniu na partycje swojego Samsunga podzieliłem na pięć po 200GB. Wybrałem formatowanie plików NTFS, następnie wszystkie pliki ładnie się skopiowały. Niby wszystko dobrze… Niestety nie…
Co złego?
Przy włączaniu komputera, pokazuje mi się dwa razy Microsoft Windows XP (mogę też wcisnąć F8 - tryb awaryjny). Mam kilka sekund na wybranie jednego z systemów. Pierwsza opcja jest odpowiedzialna za start Windowsa z dysku zewnętrznego. Druga zaś za start Windowsa z dysku komputera (wewnętrznego). Podłączam dysk, wybieram pierwszą opcję. Pojawia mi się Blue Screen (komunikat z błędem na niebieskim ekranie). Odłączam dysk, wybieram drugą opcję. Komputer uruchamia się normalnie
I teraz mam problem (dwa problemy).
-
Jak zainstalować XP na dysku zewnętrznym? Chcę móc odpalać komputer normalnie i w razie potrzeby z dysku zewnętrznego. Może zrobiłem coś źle? Proszę o rady, linki etc!
-
Jeśli mi się nie uda, to w jaki sposób usunąć tą pierwszą opcję przy włączaniu komputera? Jak już mówiłem, pokazuje mi się 2x Microsoft Windows XP. Chcę wiedzieć jak zostawić drugą - prawidłową. To wybieranie jest lekko uciążliwe.
Proszę o pomoc,
Pozdrawiam!