Posiadam oryginalną płytę windy jak w opisie tematu. Chodzi mi o to czy w przypadku wymiany komputera na nowy mogę instalować tego windowsa na nowym komputerze? Czy da się go w ogóle zainstalować, a będzie to nielegalne? Czy nie da się zainstalować ( np. wyskoczy jakiś komunikat o błędzie podczas instalacji)?
Wersja OEM jest przypisana do danego komputera, przede wszystkim do płyty głównej i nie będziesz mógł go zainstalować ponownie na innym komputerze. Będzie to nielegalne. Dlatego systemy w takiej postaci są tańsze od wersji BOX.
m.in. płyty głównej - nie wiem czy w XP też tak jest ale zmiana wyłącznie adresy MAC karty sieciowej (sama karta cały czas w środku) dla Visty = konieczność ponownej aktywacji - telefonicznie
zainstalować się oczywiście zainstaluje, mogą być potrzebne dodatkowe sterowniki np. do kontrolera sata, z automatyczną aktywacją będą prawdopodobnie problemy (telefoniczna przy odpowiedniej argumentacji może się powieść) ale jeśli to całkiem nowy komputer to z całą pewnością będzie to niezgodne z licencją OEM = “nielegalne”
Miałem taką sytuacje. Zmieniłem komputer a miałem OEM. Po zainstalowaniu systemu aktywowałem go bez problemów. W narzędziach legalności wykazuje na legalny a nie wiem co musiałby się stać żeby przyszli i mi sprawdzali jaką mam płytę i jaki system jest do niej przypisany.
Ogólnie to już ten temat tyle razy był wałkowany ze szok
Dzwonisz, mówisz że płyta uległa uszkodzeniu i prosisz o aktywację na nowej płycie.
Lub że sprzęt uległ uszkodzeniu na wskutek np. zwarcia lub spalenia zasilacza.
wymiana płyty + reszta komputera bez zmian - jak najbardziej uzasadniona sytuacja
jeśli cały sprzęt -> wymiana na cały inny a instalacja tego samego systemu OEM = niezgodne z licencją
pirackie systemy w narzędziach legalności też wykazują, że są legalne - co nie zmienia faktu że w obydwu przypadkach jest to niezgodne z licencją OEM windowsów
No to np w moim przypadku jak przyjdzie to co pokaże mu fakturę wraz z komputerem licencje i nie są wstanie mi nic zrobić
są w stanie
chyba żartujesz z tym 99%. nie ma problemu iść do sklepu i kupić oem, ja tak zrobiłem bo nie miałem windowsa od razu jak kupowałem komputer. a zwłaszcza że oem są tansze to wiara kupuje i to jest jedna wielka buja że można je kupić tylko z nowym komputerem. Nie boje się użyć że ponad 50 % oem jest sprzedawanych bez komputera.
w moim przypadku mam SP2 zintegrowany z oryginalną płyta windowsa
co do reszty mogę się z Tobą zgodzić
Bo od kilku lat wprowadzono zmiany w licencji OEM która dopuszcza zakup systemu solo i samodzielną instalacje na swoim sprzęcie. Pozostałe zapisy pozostały bez zmian, w tym że OS od momentu instalacji jest “przywiązany” do konkretnego komputera.
w teorii jest a w praktyce nie:) może go zainstalować wszędzie , aktywować i to legalnie
Na jednym kompie owszem, pozostałe instalacje są wysoce dyskusyjne w związku z ich “legalnością”.
ale jedna opcja którą ty nazywasz wysoce dyskusyjną jest bez żadnych dyskusji legalna. Dzwonisz do MS i mówisz prawdę(płyta uległą zniszczeniu, komputer się spalił) i też dostaniesz wszystko co chcesz bo osobiście tak robiłem bo musiałem wymienić płytę
Czy uważasz że spalanie MOBO jest równoznaczne z instalacją OS na nowym sprzęcie ??
Jeżeli zadzwoni do BOK M$ i ich oszuka to będzie to złamaniem prawa licencyjnego
nie uważam tak ale jeśli oni sami taki przypadki rozpatrują na korzyść klienta to chyba coś znaczy. ale ja ich nie oszukałem