Instalacja windowsa_xp i serwer_2003

Witam chciałbym zainstalować na jednym komputerze 2 systemy:

windowsa xp oraz 2003 serwer tak aby domyślnie uruchamiał się ten pierwszy.

Czy mogę po prostu najpierw zainstalować 2003 serwer na partycji d a potem xp na partycji c czy jeżeli xp jest starszy to trzeba stosować jakieś specjalne zabiegi jak w przypadku instalowania xp i 98 ?

Czy może lepiej zamienić partycje tj.: serwer na c xp na d? :?

Zgodnie z zaleceniami najpierw radziłbym zainstalować Win XP a dopiero później dograć Win 2003 Server.

Nie wiem czy odwrotna instlacja sprawi jakieś problemy, ale lepiej trzymać się schematu i najpierw zainstalować “starszy” system a później “nowszy”

kolejnoś uruchamiania możesz ustalić niezależnie od miejsca zainstalowania systemu

-a co do ewentualnych problemów-może się okazać,że będzie potrzebna modyfikacja pliku boot.ini

-zeby mieć możliwośc wyboru

-spokojnie instaluj-jakby co -pytaj

zawsze od najstarszego do najnowszego!

czy masz c czy d jako dysk to mała różnica

Ok jutro zabieram się do instalowania systemów .Zrobię tak najpierw zainstaluje xp na partycji c później 2003serwer na d

Zobaczymy co z tego będzie.

P.S. Czy jakbym pogrzebał w rejestrach i ukrył partycję c w windowsie 2003serwer to domyślnie ta “jego” d stanie się partycją c? było by fajnie jak by się dało. :smiley: Odezwe się zaraz po zainstalowaniu systemów.

Z powodu braku czasu instalację masze przełożyć na piątek.Odezwe się wkrótce ,bo coś mi się wydaje że bez problemów się nie obejdzie.