Załóżmy, że jestem w trasie i w między czasie padł mi system na laptopie. Potrzebuję pilnie go zreinstalować. Jak w takiem sytuacji wgrać obraz Windowsa 10 (lub którejkolwiek wersji serwerowej) na pendrive’a z poziomu live usb? Interesuje mnie taka i tylko taka sytuacja.
dd - odpada, sprawdzałem
utworzenie bootowalnej partycji ntfs na mbr (legacy bios) również nie działa
Co w takiej sytuacji?
Zrób test jak się spisuje Ventoy z obsługą UEFI jak i bez (Stare UEFI nie lubią się z Ventoy - mam takie z okolicy 2012 chyba od „AMI Bios”, być może ktoś już zgłosił brak obslugi i może kiedyś dodadzą wsparcie).
balenaEtcher może też da radę.
Jak odpalanie tych 2 apek na Live USB jest be, to musisz poczekać aż ktoś opisze co robisz źle z np. dd lub podlinkuje wersję w postaci prostego skryptu w bash/python (i jak ogarnąć tryb „UEFI only”).
Wielkim obejściem może być użyciem legalnej kopii WinRE/WinPE (kernel NT 6.1+) gdzie normalnie odpali Rufus (raczej tak) czy MCT ze ręcznym wskazaniem ISO (do sprawdzenia czy ma opcję wskazywania i czy rusza w okrojonym środowisku) lub opcjonalnie z cmd robisz pendrive pod legacy bios/uefi i rozpakowujesz obraz na pendrive.
Na końcu to może ograniczony BIOS/UEFI np. Lenovo i chińskich tanich laptopów np. KIANO utrudnia czystą instalację i trudniej na taką okoliczność mieć bootowalny instalator Windowsa.
@krystian3w
Ten Ventoy to na tą chwilę skuteczne rozwiązanie, ponieważ instalka wstała ale wywaliła po jakimś czasie błąd tyle że może być milion innych przyczyn jak np kiepski pendrak albo coś z konfiguracją biosu. Dzięki.
Dobra. Jeszcze raz moje podejście. Staram się mocno wgryźć się o co Tobie, robaczku się rozchodzi…
Patrz i nie grymaś. Soft zajebjasczyj i nie grymaś, że to Linux. Tak, ale to LiveUSB. https://rescuezilla.com/
Prosty, domyślny, po polsku. Patrz na SS, kieruj się obrazkami!
Na pendriva wrzucisz go do Ventoy’a. Jak nie zakumasz o co kamman, to @krystian3w Ci wytłumaczy.
Wszystko współpracuje z obrazami Windows. A tworzenie bootowalnych pendrive/płyty to dość obszerny temat. Po to te programy, abyś nie musiał ręcznie dziergać.
Raczej live USB ma tylko z GNU/Linuksem.
Linux, FreeBSD, chyba też wynalazki typu Haiku, ReactOS.
MS nie może dać normalnego live bo nikt by nie kupował licencji. Oficjalnie możesz użyć Windows PE, a nieoficjalnie zrobić sobie taki pseudo live.