Instalacja XP bez formatu i na komputerze z win 7

Jak w tytule. Chciałem się tylko zapytać czy coś takiego jest możliwe, a jeśli tak to jak. Zazwyczaj instalował mi taki gościu, a ostatnio zainstalowałem sobie Se7en’a i nie chciałbym stracić wszystkich danych (jedną partycję mogę sobie opróżnić).

To możliwe, po prostu zostaną nadpisane katalogi Windows, Program Files, etc (pewnie poozstanie jeszcze coś do usunięcia po tym zabiegu)… ale. Właśnie jest jedno ale: XP różnie potrafi się zachowywać na partycji sformatowanej spod Windows 7 i Visty, więc być może nie obejdzie się bez checkdiska. Jedna uwaga jeszcze: wszystkie dane umieść na osobnym katalogu na dysku C:, niech ci nie przychodzi do głowy zostawiać to tam gdzie masz ewentualnie teraz, czyli w katalogu Users, etc.

P.S. Jaki masz dysk?

Na partycji z XP (jak działam na XP to jest C:, a jak na 7 to D:) Nie mam jakichś ważnych danych tylko na tej z 7 i nie chciałem całego dysku formatować. Prosiłbym też o jakieś dokładniejsze informacje, bo szczerze mówiąc to jestem trochę zielony w tych tematach :smiley: I co byś chciał wiedzieć o dysku bo nie do końca wiem o co Ci chodzi.

P.S. Fajny blog :lol:

Zaczekaj, bo chyba źle cię zrozumiałem… masz dwie partycje i dwa systemy? Bom zgłupiał… Tak?

Jeśli chcesz usunąć po prostu jeden z systemów, to usuń jego katalogi z dysku, a potem wpis z bootloadera i po krzyku.

P.S. Dzięki :slight_smile: