Instalacja xp - dysk sata

Mam taki problem mam dzisiaj zrobić dla kolegi formata i niewiem czy ma dysk ATA czy Sata. Wiem że ludzie mają problemy z instalacją xp na sata. Moje pytanie brzmi czy jeżeli on ma dysk sata to moge mieć jakieś problemy (ze sterownikami do niego itp.) przed sformatowaniem partycji czy po?? (w dalszej części instalacji) Bo jeżeli mogą wystąpić jakieś problemy po sformatowaniu dysku to nawet sie za to niebęde brał

Zrobić na wszelki wypadek dyskietkę ze sterami do sata. Problemy są rzadko jak są to gł na tanich płytach z via/sis.

A jak mam ją zrobić nieznająć nawet nazwy dysku?? ani żadnego innego podzespołu?? Ale odpowiedz mi na moje pytanie czy problemy mogą być przed czy po sformatowaniu dysku?? Bo mi sie wydaje że przed ale chcem sie upewnić

O tym nie pomyślałem…Za parę dni przysyłają mi podzespoły do kompa (podpis) I czy mogę mieć problemy z instalacją windowsa na tym?

Nikt mi niechce odpowiedzieć na moje pytanie a zaraz musze już wychodzić i wole żeby ktoś mi odpowiedział na wcześniejsze pytanie. A ty niepodczepiał byś sie pod cudzy temat :stuck_out_tongue: (żart)

Po prostu nie chciałem zakładać drugiego takiego samego tematu

Stery do SATA ze strony producenta płyty gł.

Jak zbierze info o kompie to będzie trzeba wybrać dysk do dalszej instalacji, jak nie wykryje dysku/partycji to będzie trzeba wgrać stery.

Czyli jeśli dobże rozumiem przed formatowaniem dysku?

Sprawdź jakimś programem do diagnostyki np Aida lub Everest jaki to dysk