Wiem, że ten wątek był juz pisany kilka razy, ale szukałem i na tym forum i na innych… i dalej nic… niemoge znaleść odpowiedzi na moje pytania, więc postanowiłem napisać jeszcze jeden temat.
Problem dotyczy Instalacji systemy XP na (niby, bo był i juz niema) Viscie…
Mam laptop HP Compaq Presario CQ60-130EW. Był na nim wgrany System VISTA, był bo juz go niema, dysk udało się sformatować, ale gorzej jest z instalacją XP. Robiłem to juz wiele razy na innym komputerze i jeszcze niemiałem takiego problemu…
Wszystko ładnie i pięknie do czasu kiedy partycja się sformatuje, laptop wykonuje ponowny rozruch po czym rozpoczym się instalacja XP, nie mija 30sek. i wszystko gasnie… laptop się resetuje i znowu rozpoczyna się instalacja XP, chwila czasu i sie resetuje… i tak w kółko to samo…
Probowałem pare razy nawet formatować partycje i wszystko zrobić od początku ale zawsze to samo…
chyba juz dzisiaj z 20 razy instalowałem system i nie moge dokończyć…
Kurcze niewiem juz co z tym jest i co dalej robić, powiem jeszcze tyle ze Visty na CD niemam zeby wgrać z powrotem.
Dobrze że jest jeszcze drugi PC i moge coś poszukać w necie i tu napisać, mam nadzieje że ktoś pomoże :?
Spróbuj skorzystać z GParted’a i usunąć wszystkie partycje i utworzyć je na nowo. Być może zostają jakieś pozostałości z szyfrowania partycji NTFS z Visty.
Przejrzyj jeszcze raz dokładnie BIOS. W Biosach jest kilka funkcji z adnotacją, że dla XP mają być włączone lub wyłączone albo ustawione z konkretnym parametrem.
Może instalacja XP się sypie, bo instalator nie rozpoznaje płyty głównej. Spróbuj zintegrować sterowniki do płyty głównej z płytą instalacyjną XP przy pomocy nLite’a.