Instalacja XP po Viscie


(Ohhh) #1

Witam

Wiem, że ten wątek był juz pisany kilka razy, ale szukałem i na tym forum i na innych.. i dalej nic.. niemoge znaleść odpowiedzi na moje pytania, więc postanowiłem napisać jeszcze jeden temat.

Problem dotyczy Instalacji systemy XP na (niby, bo był i juz niema) Viscie..

Mam laptop HP Compaq Presario CQ60-130EW. Był na nim wgrany System VISTA, był bo juz go niema, dysk udało się sformatować, ale gorzej jest z instalacją XP. Robiłem to juz wiele razy na innym komputerze i jeszcze niemiałem takiego problemu..

Wszystko ładnie i pięknie do czasu kiedy partycja się sformatuje, laptop wykonuje ponowny rozruch po czym rozpoczym się instalacja XP, nie mija 30sek. i wszystko gasnie.. laptop się resetuje i znowu rozpoczyna się instalacja XP, chwila czasu i sie resetuje.. i tak w kółko to samo..

Probowałem pare razy nawet formatować partycje i wszystko zrobić od początku ale zawsze to samo..

chyba juz dzisiaj z 20 razy instalowałem system i nie moge dokończyć..

Kurcze niewiem juz co z tym jest i co dalej robić, powiem jeszcze tyle ze Visty na CD niemam zeby wgrać z powrotem.

Dobrze że jest jeszcze drugi PC i moge coś poszukać w necie i tu napisać, mam nadzieje że ktoś pomoże :?

PROSZE... :-x


(system) #2

Najprawdopodobniej masz problem z botowaniem...

Zmień w biosie żeby jako pierwszy komputer starował z płyty a potem z dysku twardego

Miałem ten sam problem


(Ohhh) #3

no nie, własnie nie w tym problem.. tego typu sztuczki znam..

po ustawiane raczej wszystko jest dobrze bo system normalnie zaczyna sie instalować i nagle wszystko się resetuje i rozpoczyna odpoczątku..


(system) #4

Jesteś pewien/pewna że komputer się nie przegrzewa? :slight_smile:


(TomVoo) #5

A BIOS w tym modelu HP nie jest przypadkiem dedykowany dla Visty? Spróbuj poszukać pod tym kątem w necie.


(Ohhh) #6

no własnie sobie juz z pół godz. odpoczywa, dam mu jeszcze pare chwil i zobacze ponownie..

TomVoo no zaraz coś spróbuje poszukać, dzięki :wink:


(system) #7

DAMY RADĘ :slight_smile:


(kamil_w) #8
  1. Spróbuj skorzystać z GParted'a i usunąć wszystkie partycje i utworzyć je na nowo. Być może zostają jakieś pozostałości z szyfrowania partycji NTFS z Visty.

  2. Przejrzyj jeszcze raz dokładnie BIOS. W Biosach jest kilka funkcji z adnotacją, że dla XP mają być włączone lub wyłączone albo ustawione z konkretnym parametrem.

  3. Może instalacja XP się sypie, bo instalator nie rozpoznaje płyty głównej. Spróbuj zintegrować sterowniki do płyty głównej z płytą instalacyjną XP przy pomocy nLite'a.


(Ohhh) #9

dzięki za ten program GParted może się sprzyda w przyszłości :smiley:

a Ty ziomalisko JESTEŚ WIELKI =D> nigdy bym nie pomyślał że to może być przegrzewnie sie systemu...

XP ZAINSTALOWANY :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

a teraz reszta instalacji, jak będą (oby nie) problemy to będę pisał :wink:

DZIĘKI WIELKIE WSZYSTKIM =D>

-- Dodane 05.06.2009 (Pt) 15:13 --

to jestem z powrotem :wink:

w ktoś gdzie sciągnąć sterowniki karty graficznej, dzwiekowej, wi-fi?

dla systemu WINDOWS XP ( :slight_smile: ) pod laptopa HP Compaq Presario CQ60-130EW.

na stronie hp jakoś cieko z sterami.. :?

-- Dodane 05.06.2009 (Pt) 18:46 --

dobra zostały starowniki do dzwiękowki... :?:

reszta jakoś chodzi..

-- Dodane 06.06.2009 (So) 9:19 --

DOBRA MAM WSZYSTKO :smiley:


(system) #10

To gitara :wink:

POZDRO :slight_smile: