Instalacja Xp - sterowniki jak itd

musze szybko przeprowadzić formatowanie dysku oraz zainstalować na nowo XP.

Czysta płytka bez sp (chyba)

proszę o podpowiedź jakie następnie kroki wykonać i jakie formatowanie wybrać? Chodzi mi o zwykłe czy szybkie??

Edit

płytke do płyty głównej mam ale co z resztą?? na dysku mam też partycje, czy format je usunie??

Najlepiej zwykłe.

Pobierz program Everest Ultimate Edition.

Otwórz program -> Komputer -> Podsumowanie -> spisz informacje z pozycji:

-> Nazwa płyty głównej

-> Mikroukład płyty głównej

-> Multimedia (karta dźwiękowa)

-> Ekran (karta wideo)

a odpowiednie sterowniki pobierzesz z Internetu.

Formatowanie nie usunie partycji.

Partycję systemową sformatujesz z poziomu instalatora systemu, a partycje rozszerzone możesz sformatować już z poziomu zainstalowanego Windowsa.

mam dwie partycje. Jeszcze wczoraj nie było ich w ogóle ale mój młodszy braciszek za bardzo zainspirował się dzieleniem dysku na partycje (użył Gparted) i tak podzielił że przez chwile XP sie nie uruchamiał. Teraz jest prawie Ok ale i tak można już było zrobić reinstal. Teraz są dwie z czego na jedna nie można wejść (pewnie cos kliknął)

Na szczeście wszystkie dane ważne są na płytkach. jak to radzisz zrobić?

Skoro nie jesteś pewny poprawności założonych partycji, to usuń obie instalatorem systemu Windows i stwórz nowe również instalatorem.

To bardzo proste.

Zaznaczysz najpierw jedną partycję, usuniesz ją, następnie drugą, potem przydzielisz wolne miejsce na nowe partycje, a na końcu wskażesz partycję C jako miejsce zainstalowania systemu.

ok jakby co to będę kontynuował wątek…

dzieki :piwo:

zaczałem instalacje ale musiałem przerwać… :frowning:

Nie mam swojej płytki Xp(gdzies się zapodziała)

Wiec pożyczyłem, ale klucz mam swój orginalny a tu mi wyskakuje okienko że klucz nieprawidłowy?? Czy klucz jest przypisany do płytki? Chyba nie??

Jeżeli klucz jest z Windowsa Professional, a chcesz zainstalować Home Edition, albo na odwrót, to klucz nie będzie pasował.

nie pożyczyłem XP Pro i klucz tez mam do Pro :?:

Może źle wpisujesz klucz ?

Może zamiast 0 (zero) wpisujesz O (jak Ola), ewentualnie zamiast V wpisujesz Y, bądź na odwrót.

Spróbuj jeszcze raz.

no właśnie mam klucz a w nim nie ma ani “O” ani “0” to samo z “v” czy “Y” ??