Instalacja Xubuntu obok Windows - instalator nie widzi partycji z systemem

Witam,

Instalowałem Linuxa 1000 razy - usiadłem może przy 4 żubrach - wiadomo dobrze usiąść :slight_smile: ale …

Mam windows 8.1. Instaluję Xubuntu najnowsze … i  wybieram inne rozwiązanie ( czyli to obok windowsa) i mam taki mniej więcej obraz w gparted.

Nie bardzo wiem jak mam koło tego Windowsa zainstalowac Xubuntu :slight_smile:

">http://http://www.tinypic.pl/5r7kzupkryqr’> 5r7kzupkryqr_t.jpg

Uruchom Ubuntu livecd w trybie “Wypróbuj Ubuntu”, potem uruchom konsolę i podaj wyniki takich poleceń:

sudo su -

fdisk -l

parted -l

Po myślnikach jest małe L.

Wygląda na to że masz jedną partycę, trzeba go “pociachać”.

ja wiem ,z pociachac ale zawsze pokazywało partycje z windows a teraz to wygląda jak pusta partycja nie chce popsuć systemu windows …

ściągnij samego i zobacz co pokaże. Albo jakiś inny

http://downloads.sourceforge.net/gparted/gparted-live-0.19.1-4-i486.iso

Dwa spostrzeżenia:

Instalator wykrywa w jakimś kroku, że masz zainstalowanego Windowsa?

Jeżeli nie - należałoby uczynić coś, aby wykrywał. U mnie pomaga wyłączenie UEFI w ustawieniach BIOSu, a mam taki przypadek na swoim laptopie. Przy włączonym UEFI sprawa wygląda o tyle dziwnie, że instalator interpretuje dysk, jakby był pusty oraz bez systemu.

[Mało prawdopodobne] Screen nie pokazuje przypadkiem zawartości pendrive Kingston zamiast dysku?

Jeżeli tak - wiadomo co i jak, ale pewnie jest to SSD, a nie pendrive :wink: Nazwą sugeruję się jedynie połowicznie, ignoruję “ATA” i oznaczenia.

xubuntu@xubuntu:~$ sudo su -
root@xubuntu:~# fdisk -l

WARNING: GPT (GUID Partition Table) detected on '/dev/sda'! The util fdisk doesn't support GPT. Use GNU Parted.

Disk /dev/sda: 120.0 GB, 120034123776 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 14593 cylinders, total 234441648 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x92025d06

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 2048 718847 358400 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 718848 234438655 116859904 7 HPFS/NTFS/exFAT

Disk /dev/sdb: 4043 MB, 4043309056 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 491 cylinders, total 7897088 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x04dd5721

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 * 63 7897087 3948512+ b W95 FAT32
root@xubuntu:~# parted -l
Warning: /dev/sda contains GPT signatures, indicating that it has a GPT table.
However, it does not have a valid fake msdos partition table, as it should.
Perhaps it was corrupted -- possibly by a program that doesn't understand GPT
partition tables. Or perhaps you deleted the GPT table, and are now using an
msdos partition table. Is this a GPT partition table?
Yes/No? yes                                                               
Model: ATA KINGSTON SH103S3 (scsi)
Disk /dev/sda: 120GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt

Number Start End Size File system Name Flags

Model: USB 2.0 USB Flash Drive (scsi)
Disk /dev/sdb: 4043MB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos

Number Start End Size Type File system Flags
 1 32,3kB 4043MB 4043MB primary fat32 boot

Nie , nie to nie pendrive - 120 gigowy dysk ssd :slight_smile:

Zaraz sprawdze opcje z wylaczeniem uefi a nastepnie jak to nie pomoze - co pokaze czysty gparted

Podaj jeszcze dla pewności wynik polecenia, choć nie wiem czy w livecd jest ten program:

sgdisk -p /dev/sda

No to masz wolne nieprzydzielone miejsce: 175 MB, ~57 GB, a reszta gdzie - czemu instalator Ubuntu tego nie widzi …

sam gparted( nie tez z ubuntu) graficznie pokazuje dysk jako pusty z podpisem unallocated .

za chwile sprawdzę tą komęde .

xubuntu@xubuntu:~$ sgdisk -p /dev/sda
Problem opening /dev/sda for reading! Error is 13.
You must run this program as root or use sudo!
xubuntu@xubuntu:~$ sudo sgdisk -p /dev/sda
Invalid partition data!

Rozszerzę swoją wypowiedź, tzn. poszukaj w BIOSie: fastboot, UEFI, secure boot itp., wyłącz to, spróbuj zainstalować Linuksa.

Masz możliwość przestawienia trybu pracy kontrolera dysku twardego między ATA / AHCI?

w ustawieniach biosu tam gdzie AHCI jest tez natiw ide - raid - wszystkie z 3 opcji zastosowaem z tym samym skutkiem.

Posiadam pyte glowna gigabyte 990xaud3 moze to sie przyda - bo naprawde nie wiem gdzie tu jest cos takiego co pisze kolega Luki

( wybaczcie brak polskich znakow - pisze z live pendrive :slight_smile:

pierwszy raz z czyms takim jak brak widocznosci windy sie spotykam.

Nie wiem gdzie to luki szukac :frowning:

Ta płyta główna prawdopodobnie jednak nie posiada Secure Boot, ale wszelkie opcje związane z “Secure”, “Fast” lub jakimiś zabezpieczeniami - chwilowo, na czas instalacji, wyłącz. Jeżeli to nie podziała, być może pozostałaby instalacja Windowsa na nowo. Windows podczas instalacji coś informuje, że próbuje za podstawę dysku (tablica) użyć GPT, którego Linux nie obsługuje - na cytacie podanym przez Ciebie jest także o tym informacja. Podczas instalowania systemu od Microsoftu masz wybór jak dobrze pamiętam, między GPT a MBR. http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/partycje-mbr-gpt-windows-8.html

nie ma mowy w tej chwili o reinstalce to cały dzień - ilekroć coś się działo zawsze w ten sam sposób standardowo instalowałem Winde a następnie Linuxa - nie wiem o co kaman :frowning:

Nic nie zrobisz, chyba tylko format. Po prostu Windows ustawił Ci nieobsługiwaną przez Linuksa tablicę dysku podczas instalacji, a na tym opiera się całe działanie dysku, rozkład partycji itp. - w dużym uproszczeniu cały dysk o to się teraz opiera.

Jakiś czas temu miałem podobny problem. Spróbuj tego: http://askubuntu.com/questions/249642/gpt-partition-table-warning-message-during-install-of-ubuntu

Mnie to pomogło. (odpowiedź użytkownika PitaJ)