Instalator nie mogl utworzyv nowej partycji


(Motox) #1

Siemka :smiley:
Mam taki maly (duzy) problem z zainstalowaniem win 7 64x nie chce mi zrobic systemu mino ze utworzylem nowa parycje systemowa. Robie system przez usb i tak utworzylem nowa parycje systemowa :D. Nie mam juz pomyslow, wiec pomocy!!!
PS: laptop to msi cr61 amd e1-2100
Nie moge zrobic przez cd-rom`a bo nie ma…


(JNJN) #2

A dlaczego instalujesz na D i jaki masz system na C.

Ponowne utworzenie instalki na pendrive, bo może uszkodzona.

I utworzyłeś instalatorem partycje D sformatowałeś ją i instalujesz tu system W7 i co się dzieje?


(Astor44) #3

Chyba nie chodzi o partycję D? To raczej miała być “buźka” :slight_smile:
Wydaje się, że popełniany jest po prostu błąd w procedurze instalacyjnej.


(JNJN) #4

Może i tak jest? ale niech wytłumaczy w czym problem jak należy.


(Motox) #5

Utworzylem system na pendrive z plyty, z ktorej system instalowal sie normalnie. Pendrive jest na usb 3.0, ale mialem problem jak byl podlaczony do takiego gniazda bo nie moglem wybrac jaki system chce zaistalowac, nie widzialo wersji systemow. Przeczytalem na internecie ze trzeba podlaczyc do 2.0. Tak zrobilem i pokazywalo wszystkie wersje systemu. Chcialem wziac sie juz za instalacje i pokazywalo 3 partycje systemowa ~100mb, i dwie podstawowe 100gb na ktorym byla poprzednia wersja win7 i ~365gb na ktorym nic nie bylo, byla to partycja tylko na dokumenty. Gdy chcialem zaistalowac na tym 100gb, gdize byl poprzednio system i pisalo ze instalator nie moze yworzyc nowej partycji systemowej,i to samo pokazywalo na 365gb partycji. Poczytalem w internecie ze trzeba utworzyc nowa i tak tez zrobilem. Trwalo to dobre pare godzin i utworzylo nowa jedna parycje ktora jest systemowa i ma ~465gb i dalej nie moge na niej zaistalowac systemu. Tworzylem ta nowa partycje za pomoca tego “poradnika”: http://windows7forum.pl/instalator-nie-mogl-utworzyc-nowej-partycji-20291-t


(JNJN) #6

Namieszałaś.

Jak nie masz ważnych danych na dysku, instalatorem W7 przy instalacji systemu (opcje zaawansowane) najpierw usuń wszystkie partycje z dysku - ma być jak nowy, załóż nowe i wszystkie sformatuj i instaluj system na pierwszej pod partycją systemową 100 MB.

Pendrive podpięty do portu USB 2.0.


(Motox) #7

Namieszałeś*

Zrobilem tak jak kazales i dalej pokazuje mi to samo :confused:


Moze musze cos zrobic w biosie, sam juz nie wiem… Najchetniej wyrzucilbym tego laptopa przez okno…


(JNJN) #8

Jest dobrze, w czym problem?

Instaluj system na 100 GB, druga na dane, a 100 MB systemowa (recovery tworzona przy instalcji systemu) i tak ma być.


(Motox) #9

Dalej nie moge zrobic systemu :smile:, w tym jest problem .


(JNJN) #10

Nic mi to nie mówi - jakie komunikaty wyrzuca.

Wygląda na źle zrobioną instalkę na pendrive.

Edit:

Narzędzie:

Pobierz ISO:


(Motox) #11

Nic to nie dalo, mimo tego ze sciagnalem obraz i zrobilem przez ten program…


(JNJN) #12

Wejdź do biosu i załaduj ustawienia domyślne defaults i zapisz bios Save.

Potrzebuję też smart tego dysku z dowolnego programu - może dysk uszkodzony.

Wyjmij ten dysk i najlepiej podepnij pod stacjonarkę i sprawdź.

Edit:

I pytanie, czy tym ostatnim instalatorem usuwałeś te partycje i zakładałeś nowe i formatowałeś?


(Motox) #13

Ustawilem w biosie na domyslne i teraz nawet dysku nie widzi


(JNJN) #14

A to?

Bo może uszkodzony? wrzuć zdjęcia biosu i opcji tego dysku.


(Motox) #15

Tym ostatnim nie.


(JNJN) #16

No to trzeba było ponownie je usunąć, założyć nowe i dalej.

Jak coś zdjęcia biosu.

Miałeś ustawiony tryb UEFI, czy legacy - daj na legacy i zapisz bios Save.

Coś takiego lub podobnie:

sekcja Boot mode select, standardowo jest UEFI i trzeba zmienić na LEGACY

I bios musi widzieć dysk.


(Motox) #17

EDIT:
Zmienilem na legacy i widzi dysk, ide teraz na nowo zrobic parycje.


(JNJN) #18

Dysk bios widzi, zmień UEFI na LEGACY i Save i instaluj - tylko ponownie usuń wszystkie partycje z dysku - ma być czysty, zrób restart i ponownie uruchom i załóż nowe partycje od razu sformatuj i instaluj.


(Motox) #19

Dalej pokazuje ten sam blad przy wybieraniu parycji… Wydaje mi sie ze moze cos byc nie tak z dyskiem


(JNJN) #20

No to trzeba sprawdzić dysk i go przynajmniej wyzerować przed instalacją.

Cudów nie ma - musi ruszyć.