Witam,
chcę zainstalować system Winows xp na komputerze z płytą główną MSI MS 7255, przy każdym uruchomieniu wyskakuje jakiś komunikat żółtą czcionką(jak na zdjęciu).
Proszę o pomoc
Witam,
chcę zainstalować system Winows xp na komputerze z płytą główną MSI MS 7255, przy każdym uruchomieniu wyskakuje jakiś komunikat żółtą czcionką(jak na zdjęciu).
Proszę o pomoc
W tej sytuacji radzę wyzerować CMOS BIOSu, czyli wyłączyć komputer z gniazdka 230V, otworzyć bok pudła i zworkę na pinach oznaczonych JBAT1 przestawić na chwilę na piny 2-3. Następnie przywrócić zworkę na piny 1-2, wszystko zmontować i zacząć instalację od początku. Wejść do BIOSu i ustawić odpowiednio bootowanie z nośnika instalacyjnego.
…a może trzeba przeformatować partycje z exFAT na NTFS
Sprawdź czy w BIOSie nie masz włączonego RAIDa. Jeśli tak wyłącz go.
Tak jak napisał użytkownik rgabrysiak, trzeba było zmienić w BIOSie z RAID na IDE, dzięki.
– Dodane 10.01.2013 (Cz) 17:56 –
Odgrzewam temat.
Odgrzewam bo zainstalowany XP (SATA ustawione na IDE) kiepsko działał i robił wrażenie, że ma cały czas pod górkę.
Więc postanowiłem zrobić to jak trzeba.
Wygrzebałem odkurzyłem i znalazłem tę jedną dyskietkę, która działa, ściągnąłem ze strony producenta sterowniki do floppy disk, i skopiowałem.
Przy instalacji wiadomo boot z windows, F6 dla załadowania sterowników RAID, potem wybór jaki komputer usawiam Standardowy PC, i wybieram sterowniki z dyskietki do windowsa XP. Przechodzę do partycjonowania dysku, ustalam partycję, formatowanie szybkie NTFS, kopiowanie plików, ponowne uruchomienie i …
Nie można uruchomić systemu windows z powodu sprzętowego błędu konfiguracji dysku.
Nie można uruchomić systemu windows z powodu sprzętowego błędu konfiguracji dysku.
Chcąc mieć jakkolwiek system, ustawiłem z RAID na IDE, ale i tak już system nie chce się zainstalować, wcale nie widzi dysku.
Próbowałem resetować BIOS, nic z tego nadal pojawia się żółty komunikat, którego pozbyć się nie mogę.
Jak to zrobić, żeby zainstalowac system windows.
Płyta główna to MSI MS-7255 ver 1.2.