Instalator Ubuntu zatrzymuje się

Witam chciałem zainstalować ubuntu 10.10 wgrałem obraz ze strony ubuntu.pl jednak coś się nie chce zainstalować mianowicie dochodzi do momentu gdy w pasku gdzie jest “kopiowanie plikow” wyskakuje “gotowe…” i tak sie zatrzymuje, próbowałem zainstalować kilka razy i za każdym razem to samo czekałem 2h ale nic nie ruszyło.

Wpierw instalowałem na partycje osobne z windowsem potem wybrałem opcje by zainstalować na całym dysku czyli wywalić wszystko + windowsa i zainstalować ubuntu lecz to samo.

Gdy restartuje wyciągam płytkę to dochodzi do momentu “boot from cd/dvd” i tam się zatrzymuje tak jak by nie było systemu…

Wypróbowanie systemu z płyty działa dobrze a w dysku pokazuje że jest coś zainstalowane 9GB jakieś foldery jakby systemowe jak np.

root,sys,media,bin,itd…

Czy ktoś może poradzić co zrobić by zainstalować ten system?

Korzystałem z poradników zamieszczonych na ubuntu.pl lecz właśnie dały taki efekt…

Na szczęście mam orginalną viste na płycie więc jakby co mogę zawsze zrezygnować z ubuntu i wrócić do windowsa.

Liczę na waszą pomoc.

3gb ram

ATI Radeon 4670 hd

Procek 2rdzeniowy 2.8

Próba instalacji ubuntu 10.10 malinowa mandarynka i268 32b.

W programie GParted są 3 partycje

1 - dev/sda1 - ext4 , bez flagi,typ partycje - linux(0x83)

2- dev/sda2 - extended , startowa,zawiera partycje logiczne

3 - dev/sda5 - linux-sawp , przestrzen wymiany

Teraz musisz z powrotem przywrócić dysk twardy jako pierwsze urządzenie rozruchowe i ponownie uruchomić komputer - uruchomi się Ubuntu z dysku twardego.

Ustawiłem w biose jako pierwsze hard disk ale teraz jak włączam to zatrzymuje się na “Verifying DMI Pool Data”

Ustawilem jeszcze “load default optomizes” i teraz do tego "Verifying DMI Pool Data dodano … Update Success ale dalej stoi w tym miejscu…

Po tym w biosie zmieniło się na:

W Standard cmos features coś zmieniło a w

advenced bios features:

first boot device - floppy

second hard disk

third cdrom

Wszystko inne oprócz dysku twardego przestaw na disabled i sprawdź. Ewentualnie ręcznie podziel dysk i instaluj jeszcze raz, bo coś chyba masz tam namieszane.

Rozumiem, że partycje masz czyste i możesz sobie pozwolić na ponowne partycjonowanie?

==============

Problem prawdopodobnie leży w GRUBIE. Decycja należy oczywiście do Ciebie. Jeśli możesz to spróbuj np. takiej dystrybucji - używa starszego Gruba (0.98). Jest dopracowany i stabilny:

http://www.pclinuxos.com/

W razie pytań i problemów pisz.

Włorzyłem płytke z vistą orginalną odpala ale tylko do tło i dalej nic…

Płytę główną mam nową od gigabyte (jakieś 5mies viste na niej miałem)

Jest jakaś funkcja BOOT MENU,Q-FLASH,XPressRecorvery,jest też DualBios ale nie ogarniam tego…

Nie wiem czy są czyte czy nie instalowałem ubuntu lecz nie wiem czy się zainstalowało do końca… Ubuntu odpala normalnie z płytki. Zaraz sprawdze zawartość dysku…

http://img291.imageshack.us/f/zrzutekranutr.png/

Tak wygląda to co jest w programie GParted

A takie coś jest w narzędziu do sprawdzania dysków:

http://img171.imageshack.us/f/zrzutekranu1e.png/

Nie mam laptopa tylko stacjonarne pudełko;p

Co do recovery to musisz sięgnąć do instrukcji laptopa - tutaj Ci nie pomogę.

===========

Spojrzałem, że używasz polskiego remiksu - on może powodować problemy. Lepiej zawsze używać wydań oficjalnych - takie jest moje zdanie.

Spróbuj tego, do którego podałem Ci linka.

Dodane 24.03.2011 (Cz) 15:21

Tutaj piszesz, że wybrałeś opcję “wykorzystaj cały dysk” - to usunęło wszystko - Windowsa i inne dane.

Jeśli chcesz się dalej bawić linuxem - ściągnij to co podałem, wypal na CD-RW i instaluj od nowa.

I jeszcze jedno pytanie. Jak duży masz dysk i czy masz tylko jeden dysk?

Na screenach nic nie widać.

sorry za scenery ze takie małe,

Dysk mam jeden wielkości 320GB.

Tak mam polskie wydanie malinowa mandarynka 10.10 z ubuntu.pl.

Spróbuje to twoje ale dlaczego nawet instalacja visty nie chce sie odpalic??

Mogę to wypalić na DVD-R ? Czy musi być koniecznie cd-rw

Nie musi być CD-RW, może być też DVD-R.

==========

Czy to jest normalna płyta instalacyjna Visty? Czy obraz dysku C : \ ??

Orginalna dołączona do pcka już nie raz z niej instalowałem viste.

Coś nie mogę znaleść tego gruba na stronie co podałeś jest gnome kde i inne.

Na dysku jest wśród wielu folderów chyba systemowych “boot” a w nim kilka plików i folder “grub” lecz pusty

Grub to nie jest środowisko graficzne, tylko bootloader.

Tam masz screeny poszczególnych środowisk, może weź sobie Gnome ściągnij - w Ubuntu tym co miałeś też takie jest - będzie Ci łatwiej.

=========

No właśnie dlatego jest problem z uruchomieniem systemu w przypadku Malinowej Mandarynki.

Ok dzięki wielkie ściągam zobaczymy.

Najgorsze jest to że na pomoc można liczyć tylko dzięki takich ludzi jak ty co pomagają z własnej woli;p

Sorry za niektóre pytania ale jestem jeszcze całkowicie zielony w linuxie.

Dobra, jak już uruchomisz live-cd - na Pulpicie będziesz miał taką ikonę: Install PCLinuxOS. Poprosi o hasło, wpiszesz: root.

Potem wybierz: Ręczne partycjonowanie dysku.

Pokasuj tamte partycje => Zastosuj i poczekaj aż dysk będzie czysty.

Następnie utwórz nowe:

1/ SWAP - partycja podstawowa - flaga boot - system plików linux-swap - min. 512 Mb.

2/ partycja rozszerzona - system plików - ext4 - rozmiar - reszta wolnego miejsca.

W obrębie partycji rozszerzonej utwórz dyski logiczne:

* partycja 1/ 10 GB - system plików ext4 - punkt montowania " / "

* partycja 2/ - system plików ext4 - punkt montowania " /home" - rozmiar - reszta wolnego miejsca.

* I tutaj pytanie - jeśli chcesz mieć jeszcze jedną partycję np. dane - to utwórz ją jako trzecią - jeśli tak, to nie wskazujesz punktu montowania - tym zajmiemy się później - trzeba ją dopisać do pliku /etc/fstab.

Ta partycja swap to przestrzeń wymiany? Gdzieś czytałem że jeśli się ma 3 >= GB ramu to nie trzeba tworzyć.

Co do pytania to najlepiej jak by była partycja dla systemu i osobno dla plików użytkownika tak by nie śmiecić w partycji z systemem.

Tak, jeśli masz > 3GB ram to nie musisz tworzyć.

No to tak jak Ci podałem:

• punkt montowania " / " - to jest dla systemu

• punkt montowania " /home " - konfiguracja środowiska graficznego, programów i pliki użytkownika.

• można też stworzyć trzecią np. na muzykę itp.

Pod warunkiem, że nie zamierza się korzystać z hibernacji. Swap można stworzyć jako plik wymiany, nie musi to być koniecznie partycja :wink:

Pozdrawiam!

Zamierzam korzystać z hibernacji mam 3gb ramu.

Starczy mi jedna partycja dla wszystkich moim plików,programów.

Tak by w razie reinstalacji systemu nie tracono danych ;p

No to odnośnie tego, co pisał kolega roobal trzeba utworzyć partycję SWAP o wielkość 3 GB => 3072 Mb => zaokrąglij to do 3100 Mb.

Albo plik wymiany, a jak to zrobić, opisałem tutaj.

Pozdrawiam!