Witam chciałem zainstalować ubuntu 10.10 wgrałem obraz ze strony ubuntu.pl jednak coś się nie chce zainstalować mianowicie dochodzi do momentu gdy w pasku gdzie jest “kopiowanie plikow” wyskakuje “gotowe…” i tak sie zatrzymuje, próbowałem zainstalować kilka razy i za każdym razem to samo czekałem 2h ale nic nie ruszyło.
Wpierw instalowałem na partycje osobne z windowsem potem wybrałem opcje by zainstalować na całym dysku czyli wywalić wszystko + windowsa i zainstalować ubuntu lecz to samo.
Gdy restartuje wyciągam płytkę to dochodzi do momentu “boot from cd/dvd” i tam się zatrzymuje tak jak by nie było systemu…
Wypróbowanie systemu z płyty działa dobrze a w dysku pokazuje że jest coś zainstalowane 9GB jakieś foldery jakby systemowe jak np.
root,sys,media,bin,itd…
Czy ktoś może poradzić co zrobić by zainstalować ten system?
Korzystałem z poradników zamieszczonych na ubuntu.pl lecz właśnie dały taki efekt…
Na szczęście mam orginalną viste na płycie więc jakby co mogę zawsze zrezygnować z ubuntu i wrócić do windowsa.
Teraz musisz z powrotem przywrócić dysk twardy jako pierwsze urządzenie rozruchowe i ponownie uruchomić komputer - uruchomi się Ubuntu z dysku twardego.
Wszystko inne oprócz dysku twardego przestaw na disabled i sprawdź. Ewentualnie ręcznie podziel dysk i instaluj jeszcze raz, bo coś chyba masz tam namieszane.
Rozumiem, że partycje masz czyste i możesz sobie pozwolić na ponowne partycjonowanie?
==============
Problem prawdopodobnie leży w GRUBIE. Decycja należy oczywiście do Ciebie. Jeśli możesz to spróbuj np. takiej dystrybucji - używa starszego Gruba (0.98). Jest dopracowany i stabilny:
Włorzyłem płytke z vistą orginalną odpala ale tylko do tło i dalej nic…
Płytę główną mam nową od gigabyte (jakieś 5mies viste na niej miałem)
Jest jakaś funkcja BOOT MENU,Q-FLASH,XPressRecorvery,jest też DualBios ale nie ogarniam tego…
Nie wiem czy są czyte czy nie instalowałem ubuntu lecz nie wiem czy się zainstalowało do końca… Ubuntu odpala normalnie z płytki. Zaraz sprawdze zawartość dysku…
W obrębie partycji rozszerzonej utwórz dyski logiczne:
* partycja 1/ 10 GB - system plików ext4 - punkt montowania " / "
* partycja 2/ - system plików ext4 - punkt montowania " /home" - rozmiar - reszta wolnego miejsca.
* I tutaj pytanie - jeśli chcesz mieć jeszcze jedną partycję np. dane - to utwórz ją jako trzecią - jeśli tak, to nie wskazujesz punktu montowania - tym zajmiemy się później - trzeba ją dopisać do pliku /etc/fstab.