Witam. Dzis kupilem sobie nowy dysk twardy WD5000AZRX 500 GB. I go podłączylem zamiast starego dysku ponieważ tamten nie dziala i gdy uruchamiam komputer wyskakuje napis " Reboot and select proper Boot device or insert Boot media in selected boot device and press a key." Płyta główna to asus m2n-mx. Nic innego raczej nie wiem ponieważ pierwszy raz wymieniam dysk. Pozdrawiam. Ps. Pisze na telefonie więc przepraszam za błędy.
Czy zainstalowałeś system operacyjny?
Przecież na nowym dysku nie masz systemu… Musisz go zainstalować, potem sterowniki.
Jak mam go zainstalować jak mi nie czyta dysku ? Odłączę go to wyskakuje ten sam napis co wcześniej w bios pokazuje mi go jako SATA2 ale i tak nie odpala instalator windowsa z płyty @down Tak. Jest 1. Cd potem 2. Jest nazwa dysku i 3. Nic nie ma
A ustawiłeś bootowanie z płyty.
– Dodane 10.11.2012 (So) 23:25 –
Jaki system chcesz zainstalować i jaki masz napęd?
Kolego na dysku trzeba założyć partycję i ją sformatować (partycji może być kilka) czyli inaczej “mówiąc” trzeba dysk zainicjować - tak to się robi z poziomu Windowsa
http://wdc-pl.custhelp.com/app/answers/ … 4%87-w-nim
a tak z poziomu bootowalnej płyty programen gparted
program jest do pobrania
Nie wiem czy mnie rozumiesz mam tylko jeden dysk pusty nowy. Dzis kupiony i jeszcze nie mam na nim nic a ty dałeś link do tego jak robic to na windowsie
Po zamontowaniu dysku włożyć płytę z systemem do napędu i reset komputera (wcześniej ustaw w biosie bootowanie z CD jeśli system masz na płycie, lub USB jeśli system na pendrive)
-uruchomi się instalator Windows - zakładasz partycję np:dwie lub trzy jak tam chcesz i na jednej z nich instalujesz system ( wcześniej sobie obie sformatuj) to wszystko.
Kolego ja dokładnie zrozumiem. Zasygnalizowałem Ci w czym problem, a to czy przeprowadzisz inicjacje dysku spod Windowsa u kolegi czy z płyty systemowej, czy też z poziomu bootowalnej płyty programem gparted w to ja już nie wnikałem, to Twoja sprawa. Podzieliłem się z Tobą swoją wiedzą, doświadczeniem i oczekiwałem raczej słowa dziękuję niż pretensji no, ale cóż i tak bywa.
ps. kolego bootowalna płyta to jest taka z której uruchamia się komputer z pominięciem dysku np. systemowa płyta Windowsa
Aha. No dziekuje po prostu myślałem ze mnie nie zrozumiałeś jutro postaram sie ogarnąć to u kumpla bo teraz troche późno
jak cos to będę tu pisac
dziekuje wszystkim za pomoc !